hamburger-icon

Kliker.info

Američka ambasada o saopštenju Tužilaštva BiH : Institucije da istraže korupciju, a ne one koji je otkrivaju

Američka ambasada o saopštenju Tužilaštva BiH : Institucije da istraže korupciju, a ne one koji je otkrivaju

19 Juna
16:39 2019

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovina na zvaničnom Twitter nalogu objavila je danas reakciju na saopštenje Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojoj, između ostalog, iz Ambasade navode da ”odgovorne i nezavisne institucije trebaju da istraže korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju prijestupa”.

”Slobodni mediji i istraživačko novinarstvo igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratskom društvu”,naveli su iz Ambasade SAD.

TV N1 podsjeća , iz Tužilaštva BiH danas je saopćeno da je nakon medijskih napisa i objavljenih video snimaka ”u aferi potkivanje”, Tužiteljstvo BiH je žurno poduzelo niz istražnih radnji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

‘U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko i Alešević Nermin zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 217. KZ BiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZ BiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. KZ RS”, saopćeno je iz ove institucije.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTV BiH Milan Tegeltija, navedeno je.

”Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme, prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV BiH, Tužiteljstva BiH odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovit rad pravosuđa, da je Tužiteljstvo BiH forimiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sustava. Također, naglašavamo da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH’‘, navedeno je u saopćenju državnog Tužilaštva.

Podsjećamo, saopćenje je stiglo nekoliko sedmica nakon događaja koji je privukao golem interes bh. javnosti, a tiče se navodne korupcijske afere u kojoj je, navodno, učestvovao i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća Milan Tegeltija.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku