hamburger-icon

Kliker.info

Američka ambasada o Daytonu 2 : “Članovi Kongresa često iznose stavove koji nužno ne odražavaju trenutnu politiku Vlade SAD “

Američka ambasada o Daytonu 2 : “Članovi Kongresa često iznose stavove koji nužno ne odražavaju trenutnu politiku Vlade SAD “

26 Decembra
14:20 2017

Američki kongresmen Michael Turner pisao je nedavno državnom sekretaru SAD-a Rexu Tillersonu, pozivajući ga da bude domaćin Dejtona 2.

Kongresmen američke savezne države Ohio Michael Turner obratio se prije tri dana u američkom kongresu i izrazio svoju bojazan da je mir uspostavljen Dejtonskim sporazumom u opasnosti.

“Prošle sedmice je obilježena 22. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum je doveo do kraja godine krvoprolića i stvorio okvir za dugotrajni mir u Bosni i Hercegovini. Ja sam služio kao gradonačelnik Dejtona tokom potpisivanja sporazuma i svjedočio da američka diplomatija može okupiti protivnike oko pregovaračkog stola”, kazao je Turner.

On je izrazio bojazan da je “mir stvoren u Dejtonu u opasnosti”.

“Sada je kritično vrijeme za regiju. Ove sedmice sam pisao državnom sekretaru Rexu Tillersonu potičući ga da bude domaćin Dejtonskog mirovnog sporazuma II. Sjedinjene Države imaju obavezu voditi i podupirati mir koji smo stvorili 1995.”, kazao je kongresmen Turner.

O ovoj inicijativi kongresmena Turnera zatražili smo i komentar Ambasade SAD u BiH.

“Članovi Kongresa SAD često iznose stavove koji nužno ne odražavaju trenutnu politiku Vlade SAD. Ambasada SAD ne komentariše zakonodavne aktivnosti koje predlažu članovi Kongresa SAD”, kazali su za N1 Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

“Sjedinjene Američke Države i dalje podržavaju Dejtonski ustav, Bosnu i Hercegovinu koja je suverena i nezavisna država sastavljena od dva enititeta u kojoj žive tri konstitutivna naroda i koja garantuje ljudska prava i zakonsku zaštitu svim svojim građanima”, stoji u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku