hamburger-icon

Kliker.info

Amer Jerlagić : Umjesto obećanih promjena, vlasti nam nude podjele

Amer Jerlagić : Umjesto obećanih promjena, vlasti nam nude podjele

21 Aprila
04:48 2015

AmerJ21Nama su potrebne političke snage koje će praviti razvojne budžete, a ne isključivo socijalne i potrošačke. Stranka za BiH smetala je onim predstavnicima međunarodne zajednice koji su zagovarali MMF i domaćim izdajnicima koji su u MMF-u tražili spas zbog svoje nesposobnosti. A mi smo nudili jaku domaću privredu baziranu na energetskim resursima i državni fond baziran na državnoj imovini kao kolateral, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.

VIJESTI: Prije, ali i nakon formiranja vlasti, svjedoci smo brojnih “trzavica” među koalicionim partnerima. Imate li povjerenja da će ipak moći odgovoriti svim izazovima i provesti reforme, obećane tokom izborne kampanja?

JERLAGIĆ: Nemam povjerenja. Naprotiv, sumnjam da će biti bilo kakvog napretka, bez obzira na sve ustupke koje nudi EU. Prvi put od Dejtona imamo koalicione partnere koji sami sebe ne priznaju i ne uvažavaju. Smatram da ne ulijevaju povjerenje. Postoji izreka: Nepovjerenje je kao kocka leda, kada se istopi, niko ga ne može vratiti. Bojim se da aktuelni koalicioni partneri nisu stekli uslove čak ni da zalede tu kocku leda, a kamoli da je čuvaju da se ne istopi. Jednostavno, ponašaju se kao rogovi u vreći, sami sebi su pravili nered. Mi iz opozicije smo ih pustili da formiraju vlast, a oni su nam ukrali pola godine od četvorogodišnjeg mandata. Ničim ne ulijevaju povjerenje da bismo mi mogli da očekujemo nešto bolje za BiH.

VIJESTI: U takvoj atmosferi, je li nerealno očekivati približavanje EU? Domaći političari deklarativno su se opredijelili za evropsku budućnost naše zemlje.

JERLAGIĆ: Dobro se sjećam perioda prije sedam godina kada smo parafirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. To je bilo vrijeme kada su mnogi osporavali rad i djelovanje Stranke za BiH, a vidimo da se od tog vremena do danas ništa nije promijenilo. Evropa je ovog puta ponudila šargarepu, a vjerovatno će nakon toga doći na red i štap.

Bojim se da pješčani sat curi i da će tu šargarepu pretvoriti u crni štap, nakon čega će Evropa zaigrati na drugu kartu. Domaćim vlastima ponuđen je reformski put i brojni ustupci, međutim njihovo ponašanje, retorika, međusobno nepovjerenje ne ulijevaju povjerenje.Jedni su nudili promjene. Međutim, ja to ne bih nazvao promjenama. Ovo su podjele.

VIJESTI: Državna i entitetske delegacije posjetili su sjedište MMF-a u Vašingtonu. Očito su u planu nova zaduženja. Jesu li ona rješenje?

JERLAGIĆ: Činjenica je da je BiH prije šest godina bila zadužena oko 3,7 milijardi, a danas je to 7,4 milijarde. Dakle, skoro 100 posto zaduženje proteklih šest godina, a slijedi nastavak zaduženja. Nama su potrebne političke snage koje će praviti razvojne budžete, a ne isključivo socijalne i potrošačke. Moramo stvarati “punjače” budžeta, a ne isključivo potrošače budžeta. Sa deficitom koji je usvojen u budžetu za 2015. godinu, možemo očekivati samo nova zaduživanja koja će, nažalost, naši unuci plaćati.

Ovo nije jedini put, moralo se razmišljati o drugom modelu – modelu državnog fonda, zasnovanog na koleteralu države BiH, te davati poticaj privredi, a ne isključivo ići samo po novac u MMF i dodatno zaduživati državu BiH.

Da li je sada jasno građanima BiH kome je smetala jaka Stranka za BiH? Smetala je onim predstavnicima međunarodne zajednice koji su zagovarali MMF i domaćim izdajnicima koji su u MMF-u tražili spas zbog svoje nesposobnosti. A mi smo nudili jaku domaću privredu baziranu na energetskim resursima i državni fond baziran na državnoj imovini kao kolateral. Nama nije trebao MMF.

VIJESTI: Zanima nas i Vaš stav o Deklaraciji povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH, koju je usvojila NSRS?

JERLAGIĆ: Sjećam se sličnih situacija u postdejtonskoj BiH. Zbog toga u našoj zemlji postoje PIC, OHR, koji bi trebalo da stvar preuzmu u svoje ruke. BiH živi postdejtonski period. Znamo kolike su ovlasti međunarodne zajednice u BiH. Nekada se nekome mora staviti i malo soli na rep! Ovakvo ponašanje OHR-a, visokog predstavnika i PIC-a mora se prekinuti. Na antidejtonsko, antibosansko i antiustavno ponašanje jedne parlamentarne grupe mora se staviti tačka. U suprotnom, ne vidim smisao svemu ovome… Šta znači samo protest jedne ambasade, pa makar ona bila i američka? Ovdje međunarodna zajednica mora reagovati. Bilo je ovakvih situacija i ranije. Sjetimo se kako su prošli oni koji su zagovarali hrvatsku samoupravu, kako su završavali neki prvaci SDS-a u postratnom periodu… Antiustavno djelovanje mora se rigorozno kažnjavati.

VIJESTIA: Naredne godine u našoj zemlji biće organizovani lokalni izbori. Kakvi su planovi Stranke za BiH u tom smislu?

JERLAGIĆ: Stranka za BiH je u postizbornom periodu imala mnogo kontakata sa drugim političkim partijama koje imaju profilaciju centra. Želimo biti gravitas takve politike, da se integrišemo sa nekim partijama, da eventualno napravimo opozicioni savez koji bi bio priprema za lokalne izbore. Osim toga, kontaktiramo i sa evropskim partijama centra. Naša politika će biti socijalno – liberalna i fiskalno – konzervativna, dakle, ona politika koja oslikava politički centar kakav danas imamo u EU.

Nevena Šarenac (Vijesti.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku