hamburger-icon

Kliker.info

Amer Jerlagić odgovara na prozivke : Silajdžić je ljudska gromada koja se ne zaklanja iza ”nekakvih akademskih krugova”

Amer Jerlagić odgovara na prozivke : Silajdžić je ljudska gromada koja se ne zaklanja iza ”nekakvih akademskih krugova”

05 Novembra
08:51 2015

amerza114U bosanskohercegovačkoj javnosti naročito onoj koja okuplja članove, prijatelje i simpatizere Stranke za Bosnu i Hercegovinu , kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest  izjava  da je dr. Haris Silakdžić bio kategorički protiv ulaska SBiH u novu koaliciju čiju okosnicu čine SDA i SBB.Kao izvor su navedeni visoki akademski krugovi, a razlozi da je SBiH bila potrebna u prvom navratu da bi Vlada Federacije BiH profunkcionisala, a sada više ne postoje takvi razlozi.

U pomenutoj vijesti, koju je objavio portal Klix, rečeno je također da se trenutni predsjednik Amer Jerlagić oglušio na smjernice koje mu je dao dr. Silajdžić kao neprikosnoveni autoritet mnogim bivšim a i sadašnjim članovima  stranke koja je ne tako davno bila nezaobilazni faktor  na političkoj sceni BiH.Jerlagić međutim u razgovoru za Kliker.info ističe da je pomenuta vijsst najobičniji spin koji ne želi  da komentariše .

Jerlagić: Ne želim bilo šta u vezi sa Harisom Silajdžićem komentarisati preko medija, a posebno ne ovakve izjave, koje ne samo da nisu bile otvorene, nego nisu ni bile. Haris Silajdžić je ljudska gromada da bi se zaklanjao iza ”nekakvih akademskih krugova”. A te priče o ”nekakvim akademskim krugovima” i slične virtualne izmišljotine su spin koji ne želim komentarisati.

U Stranci za BiH postoje organi, a jedan od njih je i Predsjedništvo koje je jednoglasno donijelo odluku o ostanku u bloku sa SDA i A-SDA uz određene političke uslove, koje smo poslali SDA na razmatranje. Ti uslovi se tiču zaštite državne imovine, zaštite ustavnog poretka, teritorije BiH i garancije o ne stvaranju bilo kakvih novih etnonacionalnih tertorija u BiH. Ovo bi trebalo biti dio aneksa u političkom dijelu sporazuma sa SDA. Podvlačim  da postoje zvanični organi i da se provode odluke tih organa.

Kliker :  Iz razgovora sa nekolicinom uvaženih i uticajnih članova SBiH saznajemo da je situacija vanredna , a to, uvjek i svuda traži konkretnu i jasnu akciju. Šta je vaš odgovor kao predsjednika Stranke za BiH ?

Jerlagić: Ne volim kada se neko smatra uvažen, a da pri tome nema svoje ni ime niti prezime, pa stoga neka ”uvaženi” daju svoje stavove i mišljenja na organima Stranke, a ne po kuloarima i iza zavjesa i ispod bine. Što se tiče konkretne akcije, Predsjedništvo je na 44. sjednici, prije sedam dana donijelo Plan djelovanja Stranke za BiH u 27 tačaka za period oktobar 2015 – oktobar 2016. U Planu je niz aktivnosti, od uvođenja povjereništava u velike gradske centre koji su najviše podbacili, takođe neka kantonalna vijeća, reevidencija članstva, pokretanje političke akademije za mlade, edukacija, priprema za lokalne izbore 2016, rješavanje goručih pitanja oko financiranja Stranke, svođenje broja zaposlenih na operativni nivo i nivo koji Stranka može troškovno podnijeti itd.

Kliker :  U javnosti se stiče utisak da ste u finišu pregovora sa SDA i Vi lično i stranka iskorišteni i na kraju gotovo  i odbačeni od strane koalicionih partnera.

Jerlagić: Utisak i dojam sa strane i iznutra nisu uvijek isti. Slažem se da se politička situacija promijenila od jula ka oktobru, ali isto tako,  mi smo, ili ja sam,  u našim/mojim cipelama. Ovo što radimo radimo radi jačanja probosanskog fronta bez bilo kakvih ličnih interesa, (pokazali smo to bezbroj puta u RS-u kada smo izigrani, ali smo ostali u savezima zboj jedinstva Bošnjaka) zbog jačanja i konsolidacije Stranke.

Lično nisam tražio ništa, da pokažemo da se neko bavi politikom u BiH, a da iza toga ne stoje samo sitni interesi pojedinca/naca. Pred nama je 2016. godina i moramo misliti o Bošnjacima u manjem BH entitetu, o porukama kako jači ući u izbore, kako osvojiti još neki neki načelnički mandat u RS-u, a to možemo samo kada u probosanskom frontu ima kohezije. Svađe nikuda ne vode.

Kliker : Kako i sa kim dalje ?

Jerlagić: Puno toga će zavisiti od funkcionisanja ove koalicije.

H.Š. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku