hamburger-icon

Kliker.info

Amer Jerlagić : Kome je danas dobro ne treba dati glas Stranci za BiH !

Amer Jerlagić : Kome je danas dobro ne treba dati glas Stranci za BiH !

27 Avgusta
16:10 2014

AmerSZBIH111Stranka za BiH u ove izbore ulazi potpuno reformisana sa novim mladim ljudima. Poslušali smo glas građana od prije četiri godine i ostali u opoziciji.Pročistili smo i očistili svoje redove od svih onih koji su demonizirali Stranku i kojima je lični interes bio iznad državnog i stranačkog. Prvi moto je sa potpunom moralnom katarzom i čistih ruku pred građane…..Drugi moto i poruka ove kampanje je ”Odlučno, s narodom!”…..Kampanja još nije ni počela, a već se može reći da nije bila prljavija od dolaska demokratije u Bosnu i Hercegovinu…..Naše procjene, a i procjene neovisnih agencija govore da bi smo trebali ostvariti bolji izborni rezultat nego na općim izborima 2010. godine, što dijelom zavisi od našeg rada na terenu, a takođe i od vrlo loših ostvarenja aktuelne vlasti…..Dolaskom aktuelnih partija na vlast, Bosna i Hercegovina nije doživjela elementarnu nepogodu, nego parlamentarnu katastrofu. Kome je danas dobro ne treba dati glas Stranci za BiH…..Smatram da se, čak ni vlast u manjem BH entitetu neće moći uspostaviti bez koalicije Domovina, što će biti prilika da istinski predstavnici Bošnjaka i Hrvata sjede u Vladi tog entiteta…..

Ovako veliki broj kandidata ukazuje na činjenicu da Bošnjaci nemaju istinskog lidera, kao i to da je na ovaj način devalvirana institucija člana Predsjedništva BiH. Ni jedan od kandidata neće imati ubjedljivu većinu da bi mogao tvrditi da je istinski predstavnik bošnjačkog naroda…..Još od prošlih lokalnih izbora nisam želio da upadam u bilo kakvu zamku Dodikovog kvazipatriotizma i otvaranja fronta sa njim i njegovom partijom, jer mu to jedino ostalo kao način mobiliziranja glasača. Ovo je bila poruka da se ne igraju sa antiustavnim obećanjima…..Što se tiče ostalih lidera probosansko – hercegovačkih partija, svi vjerovatno imaju neke talove sa Dodikom ili ih ima u šaci, pa stoga moraju šutjeti. Od Pruda i Banja Luke do jedinstvenog matičnog broja, Elektroiprenosa BiH, sukoba interesa, popisa stanovništva itd!!!…. Želim da vjerujem da će ovi izbori iznjedriti neke nove, mlađe ljude, spremne na reforme, spremne na otvorenu borbu protiv najveće pošasti BH društva – korupcije, spremne na put u EU i NATO, spremne na stvaranje dobre investicione klime i davanje prilike stranim investitorima da se vrate u BiH, a ne da je zaobilaze u širokom luku, kao što je to bio slučaj posljednje četiri godine…..

Gospodin Jerlagić nije jedini s kojim sam razgovarao više od jedanput. Za još jedan razgovor sa ovim sugovornikom, kao i sa drugima do sada (a bit će tako i nadalje), postojao je neposredni povod. Naravno, u ovom slučaju povod su bili predstojeći opći izbori u našoj zemlji. I ovoga puta je gospodin Jerlagić bio susretljiv i ekspeditivan.

S kim i gdje idete u koaliciji na predstojećim općim izborima a gdje ćete izići, eventualno, pojedinačno?

JERLAGIĆ: Kao što je poznato Stranka za Bosnu i Hercegovinu je jedna od prvih političkih opcija koja je svestrano podržala projekat 1. marta i koalicije ”Domovina”. Stranka za BiH je u koaliciji ”Domovina” za Narodnu skupštinu RS-a, a sa ostalim političkim partijama nastupamo zajednički i za Parlamentarnu skupštinu BiH iz razloga ostvarenja što boljeg rezultata i za razliku od ovog aktuelnog mandata, sa željom da kao koalicija imamo dva ili više poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH iz manjeg BH entiteta. Što se tiče nastupa u Federaciji BiH, Stranka za BiH će nastupiti samostalno.

Šta su vaši kriteriji za predizborno koaliranje sa drugim strankama?

JERLAGIĆ: Prije svega to je jasno iskazivanje političkog djelovanja probosansko – hercegovačke orjentacije, jačanje državnih institucija, jedinstveno djelovanje ka donošenju Zakona o državnoj imovini, donošenje Zakona o restituciji i denacionalizaciji, Zakona o pravima žrtava torture, Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, spremnost na neophodne reforme, spremnost na aktivnu borbu protiv kriminala i korupcije, spremnost na borbu protiv sive ekonomije, spremnost na davanje šanse mladim ljudima, spremnost na davanje šanse uspješnim Bosancima i Hercegovcima iz cijelog svijeta.

Šta je moto vaše predizborne kampanje? Šta, zapravo, nudite biračima?

JERLAGIĆ: Stranka za BiH u ove izbore ulazi potpuno reformisana sa novim mladim ljudima. Poslušali smo glas građana od prije četiri godine i ostali u opoziciji. Pročistili smo i očistili svoje redove od svih onih koji su demonizirali Stranku i kojima je lični interes bio iznad državnog i stranačkog. Prvi moto je sa potpunom moralnom katarzom i čistih ruku pred građane.

Pred građane izlazimo sa spremnošću da nikad ne odustanemo od borbe za Bosnu i Hercegovinu, a istovremeno spremni i na ”4K” – kompromis, konzenzus, kooperativnost i koegzistenciju, cijeneći ukupno političko biće i ustavno uređenje Bosne i Hercegovine. Spremni smo raditi na stvaranju uslova i povjerenja za unutarnji istorijski dogovor o budućnosti države Bosne i Hercegovine. Takođe spremni smo djelovati i na ”4R” – regionalizacija, restitucija, reintegracija i reindustrijalizacija.

Drugi moto i poruka ove kampanje je ”Odlučno, s narodom!”. Odlučno u borbu protiv kriminala i korupcije od preventivnih do represivnih mjera, odlučno u borbu protiv sive ekonomije, odlučno u stvaranje uslova za nova radna mjesta, odlučno u stvaranje neophodnih uslova za političku stabilnost i pravnu sigurnost radi privlačenja stranih investitora, odlučno dati dati priliku mladim ljudima kojih je preko 60 % nezaposleno da preuzmu odgovornost za sudbinu Bosne i Hercegovine, kako bi njen dalji razvoj odredili prema mjeri svojih vizija budućnosti, odlučni smo da stvaramo uslove građanima Bosne i Hercegovine koji su danas uspješni diljem cijelog svijeta da implementiraju stečena znanja i vještine u domovini i da što jednostavnije investiraju u svojoj Bosni i Hercegovini i na kraju odlučni smo da neodložno prihvatimo integraciju u Evropsku Uniju i NATO .

Dio medija i javnosti tvrde da će ova predizborna kampanja biti prljava, odnosno da je kao takva tu i tamo već počela. Komentar?

JERLAGIĆ: Nažalost, u pravu ste. Kampanja još nije ni počela, a već se može reći da nije bila prljavija od dolaska demokratije u Bosnu i Hercegovinu. Novinski stupci, portali, TV gostovanja su puna izuzetno niskih udaraca i prljavih komentara.

Da li očekujete bolje izborne rezultate – generalno nego na prethodnim izborima i na čemu zasnivate eventualni optimizam?

JERLAGIĆ: Naše procjene, a i procjene neovisnih agencija govore da bi smo trebali ostvariti bolji izborni rezultat nego na općim izborima 2010. godine, što dijelom zavisi od našeg rada na terenu, a takođe i od vrlo loših ostvarenja aktuelne vlasti. Stranka za BiH je jedna od rijetkih političkih partija koja se u ovom mandatu nije uprljala obnašanjem vlasti u BiH. Na februarskim protestima građani su tražili smjenu aktuelne vlasti, a danas vidimo drskost pojedinih političkih partija, prije svega SDP-a i SDA koje su te iste osobe, koje nikada nisu smjenile, stavile za nosioce izbornih listi na ovim izborima! Dolaskom aktuelnih partija na vlast, Bosna i Hercegovina nije doživjela elementarnu nepogodu, nego parlamentarnu katastrofu. Kome je danas dobro ne treba dati glas Stranci za BiH.

A, očekujete li neki značajniji rezultat koalicije “Domovina” u Rs-u?

JERLAGIĆ: Svi pokazatelji ukazuju na to da bi rezulatat koalicije Domovina trebao biti znatno bolji nego što je sada faktičko stanje u Narodnoj Skupštini RS-a, kao i u Parlamentarnoj skupštini BiH (gdje danas nemamo ni jednog predstavnika probosansko – hercegovačkih partija), a na ovim izborima očekujemo dva ili više mandata iz RS. Smatram da se, čak ni vlast u manjem BH entitetu neće moći uspostaviti bez koalicije Domovina, što će biti prilika da istinski predstavnici Bošnjaka i Hrvata sjede u Vladi tog entiteta.

Nemate svog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Ipak, kojeg od 10 bošnjačkih kandidata ćete preporučiti biračima da glasaju za njega i zašto? Kako inače komentirate činjenicu da ih je čak 10?

JERLAGIĆ: Mi smo u stalnim razgovorima sa gotovo svim kandidatima ili njihovim partijama u vezi eventualne podrške Stranke za BiH nekom od kandidata. Za sada nemamo nikoga kao favorita i o tome će organi Stranke donijeti konačni sud početkom oktobra. Kandidat koji želi podršku Stranke za BiH mora imati slične ili da ne kažem iste poglede na političko djelovanje te institucije i odnos prema državi Bosni i Hercegovini, a uz to ukoliko se bude radilo o podršci iza koga stoji i politička partija, to će morati biti i korektan i partnerski odnos te partije prema Stranci za BiH. Ovako veliki broj kandidata ukazuje na činjenicu da Bošnjaci nemaju istinskog lidera, kao i to da je na ovaj način devalvirana institucija člana Predsjedništva BiH. Ni jedan od kandidata neće imati ubjedljivu većinu da bi mogao tvrditi da je istinski predstavnik bošnjačkog naroda.

Nakon prošlih izbora bilo je problema oko formiranja vlasti na nekim nivoima, što je uzelo nedopustivo puno vremena i što je bilo štetno i za državu i za njene građane. Može li se isto ili slično ponoviti i nakon predstojećih izbora?

JERLAGIĆ: Mislim da su pojedini političari ili nazovimo lideri naučili lekciju iz proteklih četiri, pa i osam godina i da se neće igrati sa kandidatima ili sa većinama koje neće odslikavati aktuelno unutarnje političko biće BiH i da će se krenuti u stvaranje političke stabilnosti i pravne sigurnosti kako bi se što prije krenulo u neophodne reforme, integraciju u Evropsku Uniju i NATO, privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Premijerka Rs-a i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je upravo taj entitet nazvala “državom u nastajanju”. Jedan ste od rijetkih stranačkih lidera tzv. probosansko-hercegovačkih stranaka koji ste reagirali na taj antiustavni, antibosanski i potpuno destruktivni gaf jednog visoko pozicioniranog djelatnika u našoj zemlji. Ako je i u svrhu predizborne kampanje nje i njene stranke, pa i ako je dotična samo megafon svoga gazde i mentora, previše je, zar ne! Hoćete li i za naše čitatelje ponoviti reakciju na tu Cvijanovićkinu izjavu i kako komentirate šutnju drugih stranačkih prvaka koji se predstavljaju kao probosanski, kao i šutnju OHR-a?

JERLAGIĆ: Kako sam rekao povodom nedavne beogradske izjave predsjednice Vlade manjeg BiH entiteta da je “Republika Srpska država u nastajanju i da su naivni oni koji ne razumiju šta je Srpska i šta će biti,” u svoje i u ime Stranke za Bosnu i Hercegovinu želio sam poručiti nekoliko stvari gospođi Cvijanović.

”Gospođo Cvijanović, jedno su želje drugo su mogućnosti i realnost. Također, u potpunosti shvatam beznadežnost Vaše predizborne situacije i potrebu da obećate sve pa čak i ono što i Vi i ja, a i građani Bosne i Hercegovine znamo da je apsolutno nemoguće.

Ovakve poruke da je manji BH entitet država u nastajanju mogu samo ubrzati proces u kojem će taj entitet postati administrativna jedinica u nestajanju. Savjetujem Vam da se bavite aerodromom u Trebinju, koji ste Vi i Vaš partijski šef obećali, energetskim sistemom “Gornji Horizonti” koje ste također obećali, da se bavite kako riješiti probleme zatvaranja enormnog broja područnih škola u manjem BH entitetu, jer nemaju polaznike, bavite se riješavanjem diskriminacije Bošnjačke djece u školskom sistemu za koji je Vaša Vlada nadležna, bavite se korupcijom koja je ušla u sve pore administrativne jedinice čiju Vladu vodite.

Što se tiče državnosti manjeg BH entiteta to se neće dogoditi nikad, toliko dugujemo onima koji su u ovu državu Bosnu i Hercegovinu ugradili živote u Prijedoru, Srebrenici, Omarskoj, Tomašici, Vlasenci, Žepi, Višegradu, Foči i svim drugim mjestima gdje su genocid i etničko čiscenje bili instrumenti u ostvarivanju bolesnih snova.

Na kraju Gospođo Cvijanović, koristim priliku da Vas podsjetim da je Dayton Peace Accord meunarodni sporazum i da Vi kao Predsjednik Vlade manjeg BH entiteta nemate ama baš nikakav utjecaj na egzistenciju istog.”

Još od prošlih lokalnih izbora nisam želio da upadam u bilo kakvu zamku Dodikovog kvazipatriotizma i otvaranja fronta sa njim i njegovom partijom, jer mu to jedino ostalo kao način mobiliziranja glasača. Ovo je bila poruka da se ne igraju sa antiustavnim obećanjima. Puno su toga obećali, a ništa ispunili nisu. Neka se bave tim objašnjenjima. Što se tiče ostalih lidera probosansko – hercegovačkih partija, svi vjerovatno imaju neke talove sa Dodikom ili ih ima u šaci, pa stoga moraju šutjeti. Od Pruda i Banja Luke do jedinstvenog matičnog broja, Elektroiprenosa BiH, sukoba interesa, popisa stanovništva itd!!!

Na samom kraju, očekujete li neke značajnije promjene u odnosu snaga u parlamentarnim skupštinama države, entiteta i kantona te hoće li BiH s novom vlašću konačno krenuti naprijed?

JERLAGIĆ: Ja sam po habitusu pozitivan čovjek i uvijek vidim da je ”čaša polupuna, a ne poluprazna”. Želim da vjerujem da će ovi izbori iznjedriti neke nove, mlađe ljude, spremne na reforme, spremne na otvorenu borbu protiv najveće pošasti BH društva – korupcije, spremne na put u EU i NATO, spremne na stvaranje dobre investicione klime i davanje prilike stranim investitorima da se vrate u BiH, a ne da je zaobilaze u širokom luku, kao što je to bio slučaj posljednje četiri godine.

Želim vam puno uspjeha na izborima te hvala za ovaj razgovor.

JERLAGIĆ: Hvala i Vama na datoj mogućnosti da otvoreno iskažem svoje i stavove Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

 Bedrudin Gušić (bedrudingusic.wordpress.com)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku