hamburger-icon

Kliker.info

Amer Jerlagić: Brisanje bosanskog jezika je kršenje Ustava i zakona BiH

Amer Jerlagić: Brisanje bosanskog jezika je kršenje Ustava i zakona BiH

08 Septembra
06:09 2015

amerza114Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić poziva predstavnike vlasti, međunarodnih institucija, kao i sudskih institucija da na temeljima Ustava i zakona BiH, a prema svojim nadležnostima, reaguju i bez odlaganja zaustave kršenje osnovnih ljudskih prava i brisanje bosanskog jezika iz obrazovnog sistema entiteta Republika Srpska.

Podsjeća da je članom 6 Zakona o Upravi BiH 32/02 određeno da su službeni jezici u upotrebi u organima Uprave BiH: bosanski, srpski i hrvatski jezik.

Taj član je, kaže, opšta odredba koji proizilazi iz općih odredbi o ljudskim pravima BiH, Evropske konvencije o ljudskim pravima i drugim dokumentima iz te oblasti.

Smatra da bi uvođenje samostalnog naziva “bošnjački jezik” bilo uvođenje dodatnog jezika za bošnjake, što je suprotno Ustavu, zakonima i međunarodnim standardima, iz razloga što se dodatnim jezikom određuje za upotrebu samo za korist manjinskih naroda jedne države.

– Kao što je poznato, bošnjački narod je konstitutivni narod pa iz tih razloga ne može imati i maternji jezik i dodatni jezik, što se pokušava navedenim šifarnikom prikazati.

U članu 2 tačke 3 podtačke L Aneksa 4 Ustava BiH stoji pravo obrazovanja kao temljno ljudsko pravo, i zbog tih razloga propisanih zakonom i odredbom 7 on kao takav se mora voditi na jezicima koji su u upotrebi u BiH pa se prema tome bošnjački jezik, kao proizvoljno nametnuti termin, suprotan zakonskoj normi, želi pokazati kao dodatni drugi jezik bošnjačkog naroda, što je pravna, jezičko-lingvistička i svaka druga neistina. Zbog toga ovo je suprotno zakonu i navedenim normama, te se oni koji krše zakon moraju dovesti pred lice pravde – poručio je.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Lose sjecanje
  Lose sjecanje 08 Septembra, 11:40

  Kad smo bili jugosloveni (to sam jos uvjek u dusi) nije se jezik zvao jugoslovenski jer su se supci i tada i sada vise odzivali na blejanje stada. Blejite, blejite samo blejite. I mucite, nemojte da bi to zaboravili jadna vam ne bila majka.

  Odgovori
  • Mile
   Mile 09 Septembra, 04:39

   E nabijem te na karinu i tebe i Jugoslaviju mamlaze zatucani

   Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku