hamburger-icon

Kliker.info

Ambasadorica SAD u Banjoj Luci : Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati

Ambasadorica SAD u Banjoj Luci : Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati

02 Decembra
15:20 2016

Cormack4Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack izjavila je danas u Banjoj Luci da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

– Od samog početka ovog slučaja naš je stav jasan – vrlo je bitno da se u ovoj zemlji poštuje vladavina zakona, bez obzira na to da li se radi o pravosudnim institucijama, ekonomskom napretaku, ali jasno je da je stav SAD-a da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati – rekla je Cormack komentirajući to što je Ustavni sud BiH jučer donio odluku o poništavanju rezultata referenduma u RS-u o 9.januaru kao danu tog bh.entiteta.

Upitana da li se mogu očekivati sankcije za predstavnike vlasti RS-a zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, Cormack je istakla da se o tome razgovaralo u „određenim krugovima, ali da misli da u ovom trenutku nema nekakvog definitivnog odgovora na to“.

– Mislim da je ova zemlja izabrala svoj put, ka EU i NATO-u i da na tome treba da bude fokus, što znači bolje okruženje za život i mladih ljudi i nadam se da će fokus biti na tim stvarima – rekla je američka ambasadorica u BiH u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodala je da se u njenoj zemlji referendumi organizuju o vrlo praktičnim pitanjima, izgradnji parkova, škola…

– Ako se radi o referendumu koji se protivi odluci suda, onda snage za provođenje zakona sprečavaju takav referendum – istakla je Cormack.

Navela je da je vladavina zakona od velike važnosti, ali da ne smatraju da  je ona u potpunosti postignuta u BiH.

– Borba protiv korupcije je ključno pitanje za BiH i njen nepredak i nadam se da će institucije ozbiljno shvatiti borbu protiv korupcije – dodala je ambasadorica SAD-a.

Istakla je da se mora poštovati i sloboda govora i izražavanja te pozvala vlasti u BiH na svim nivoima da pruže podršku novinarima dok rade svoj posao.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku