hamburger-icon

Kliker.info

Ambasadori Kvinte: Blokiranje institucija BiH je neprihvatljivo,odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće!

Ambasadori Kvinte: Blokiranje institucija BiH je neprihvatljivo,odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće!

15 Februara
02:01 2020

Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona.

Navodi se to u zajedničkoj izjavi ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, objavljena u petak navečer, nakon što su ranije politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska najavili bloakdu državnh organa, pošto je Usavni sud Bosne i Hercegovine osporio entitetaki Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

U saopećnju se navodi kako je jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima neprihvatljivo i kontraproduktivno, bez obzira sa koje strane dolazi, i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele vidjeti.

“Oni [građani] su ti koji osjećaju stvarne posljedice odnosa koje Bosna i Hercegovina ima s drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To, također, šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima Bosne i Hercegovine koji odlučuju napustiti zemlju”, navosi se u reakciji ambasada zemalja članica Kvinte.

Konačne i obavezujuće odluke

“Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, konačne su i obavezujuće i moraju se implementirati. Prečesto to nije bio slučaj”, piše u saopćenju.

Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda je moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su posljednje mišljenje i Priebeov izvještaj, smatraju ambasadori.

Naveli su da je razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentarnoj skupštini, putem kompromisa i dijaloga, najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju neovisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija.

“Mi ostajemo na raspolaganju da podržimo sve iskrene napore s ciljem pozitivnog iskoraka”, poručili su ambasadori Kvinte.

Dodik reagirao oštro

Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je Zakon o poljoprivrednom zemljištu u RS-u, prema kojem su javna poljoprivredna dobra trebala biti uknjižena kao vlasništvo RS-a, uz objašnjenje da je to pitanje isključivo u nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Odluka Ustavnog suda pojačala je političku krizu u zemlji, a član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, osim blokada rada državnih tijela, ponovo je najavio “raspad Bosne i Hercegovine”.

Dodik je u četvrtak zatražio izmjene Ustava Bosne i Hercegovine na način da se iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine otpuste strane sudije, koje trenutno osiguravaju transparentnost rada tog suda. On je optužio međunarodnu zajednicu, ambasade zapadnih zemalja u Bosni i Hercegovini, da se miješaju u unutrašnje stvari zemlje, insistirajući na odlasku iz Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika međunarodne zajednice, kao vrhovnog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je 1995. godine zaustavio rat u zemlji.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Partizan Tito
    Partizan Tito 15 Februara, 06:20

    vi ste zaboravili da je Jugoslavija imala ustav koji je garantovao bezbednost deci i gradjanima Jugoslavije a carsijski kriminalci , ‘Nato zlocinci angloamerikanci i muslimanski ekstremisti su ga prekrsili i izvrsili agresiju na ustav , zakon , policiju i vojsku koja je stitila djecji mir , ljubav , slobodu i jednakost medju ljudima. Republika Srpska je zakonski stvorena da bi se deca i gradjani zastitili od carsijskih kriminalaca i povampirenih religijskih islamskih ekstremista nacista i rasista . Zakon i Ustav Jugoslavije je bio konacan i obavezujuci , NATO i kriminalna islamska rasisticka tvorevina Bosna mora odgovarati za zlocine protiv covecanstva i platiti svu odstetu gradjanima , radnicima , porodicama , deci i penzionerima Jugoslavije .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku