hamburger-icon

Kliker.info

Ambasador SAD u BiH poručuje: Dejton se mijenja! Biden bitan za BiH! Lideri da se zabrinu (VIDEO)

Ambasador SAD u BiH poručuje: Dejton se mijenja! Biden bitan za BiH! Lideri da se zabrinu (VIDEO)

09 Januara
06:36 2021

U Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića na Face TV, gostovao je ambasador SAD u BiH,  Eric Nelson.

Sjedinjene Države su uvijek za funkcionalnog Visokog predstavnika, koji traži odgovornost domaćih lidera! SAD nastavljaju ulagati u BiH da se sama bori s korupcijom, zato smo doveli Larsona! Korupcija guši ovu zemlju!

Desila se invazija na naš Kapitol. Ovo je podsjetnik da se demokratija ne može uzeti zdravo za gotovo, ona se mora graditi! Moramo prevazići političke podjele, stvarati jedinstvo! Demokratija nije savršen oblik vladavine, ali jeste najbolji! Svi koji služe Americi polažu zakletvu da čuvaju Ustav, a ne izabranog lidera! Trump je osporavao rezultate izbora putem suda, u 16 presuda ti navodi su odbijeni! 2020. bila problematična godina za svaku zemlju!

Ponosan sam što su Sjedinjene Države bile među prvim prijateljima BiH da obezbijede resurse za potrebe pandemije! BiH ima dobre prijatelje širom svijeta! 2020. pokazuje koliko je važna spremnost za saradnju! Ima puno toga što treba riješiti u BiH u ovoj godini! Dejton je postigao primarni cilj – osiguranje mira u BiH, mira koji vlada već 25. godina!

2020. za nas u SAD-u je bila prilika da sagledamo prethodnih 25 godina. Uložili smo dvije milijarde dolara u BiH! Treba dopuniti Dejtonski mirovni sporazum, postoje nedostaci koji se moraju riješiti i ispraviti! Reforme nužne kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da ide naprijed i da se pomakne s mrtve tačke, statusa quo, da krene s građenjem budućnosti!

Dolazak Bidena je dolazak čovjeka koji ima decenije iskustva u radu u ovom regionu! Lično poznaje historiju Balkana! Prije 25 godina je bio lično angažovan u okončanju konflikta u BiH! Politika SAD-a se neće promijeniti! Vašington će nastaviti da očekuje od BiH da napreduje, postaje samostalna, preuzme odgovornost za provođenje reformi, stvori prosperitet i sigurnost!

Treba se fokusirati na postizanje kompromisa, koncenzusa i napretka! Domaći lideri svjesni priroriteta, ali nisu svjesni koji su prioriteti građana! Njihov glavni prioritet je da zadrže status quo, da ne podržavaju promjene koje bi nas pokrenule sa mrtve tačke. Status quo ih favorizuje! Oni su u stanju da se slože, dogovor jeste moguć, ali nije lak.

Odlazak mozgova iz BiH je veći nego iz Venecuele! Mladi ljudi u meni bude optimizam! 2021. će biti važna godina za fokusiranje na djelovanja, očekivanja! Slabosti izbornog sistema se moraju riješiti! Vladavina zakona mora biti ojačana, to je primarni cilj EU! !

Zakon o VSTV-u može i mora biti reformiran!  VSTV pati od nedostatka integriteta, to utječe na cijelo pravosuđe! Mora se provesti i ekonomska reforma! Te reforme će biti bolne za lidere koji će izgubiti status quo!

Funkcija Visokog predstavnika je od ključne važnosti u BiH! Nema velike podrške od članica PIC-a za drastičnije promjene! Realizacijom ciljeva će prestati djelovanje Visokog predstavnika! Jednog dana će građani biti supervizori fukncionisanja države, a ne međunarodna zajednica.

 

(Kliker.info-Face TV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku