hamburger-icon

Kliker.info

Ambasador Njemačke Christian Hellbach : Rezolucija o Srebrenici nije štetna ni za RS ni za Srbiju

Ambasador Njemačke Christian Hellbach : Rezolucija o Srebrenici nije štetna ni za RS ni za Srbiju

29 Juna
09:01 2015

Helbah11Ni RS ni Srbija nikako ne treba rezoluciju da dožive štetnom za njihov identitet, izjavio je Christian Hellbach, ambasador Njemačke u BiH.”Važno je da se poštuju žrtve genocida u Srebrenici, kao i sve ostale bez obzira na etničku grupu”, kazao je Hellbach.Helbah je negirao da reformska agenda EU šteti građanima BiH, pojasnivši da ona predviđa mjere za popravljanje ekonomije i za novo zapošljavanje.

“Mi pokušavamo biti katalizator tog procesa, i to jeste ono što čini reformsku agendu EU. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti, pitanje je samo hoće li biti na kraći ili nešto duži rok. Jasno mi je da to nije lak proces, ali budite sigurni da mi nećemo odustati”, rekao je on.

NN: Jasno je da srpski političari politizuju Srebrenicu, ali ne rade li to isto i bošnjački? Meni se čini da ovdje nikom nije do žrtava, nego da se Srebrenica koristi kako bi se RS podvrgla političkom pritisku…

HELLBACH: Iskreno, izbjegao bih bilo kakve spekulacije. Dugujemo žrtvama srebreničkog genocida, ali i svim drugim žrtvama proteklog rata, bez obzira na to kojoj etničkoj grupi pripadaju, da ono što se desilo u Srebrenici i na drugim mjestima prihvatimo kao dio prošlosti ove zemlje. Potrebno je shvatiti šta se tamo desilo bez negiranja ili umanjivanja, kao i da svi počinioci budu kažnjeni. To će pomoći žrtvama i njihovim porodicama, ali i svim ljudima koji danas žive u BiH. Otvoreno prihvatanje prošlosti uslov je za pomirenje i budućnost. Žrtve zaslužuju poštovanje, a ne instrumentalizaciju, to stoji na putu razvoju demokratije, pravne države i EU.

NN: Može li rezolucija o Srebrenici imati bilo kakve pravne posljedice po RS? Ovo pitanje mnogo Srba postavlja proteklih dana.

HELLBACH: Nisam ekspert za međunarodno pravo, ali tekst rezolucije o kojem će se još razgovarati jer, kako su mi britanske kolege prenijele, radi se  o nacrtu, govori o onom što su Haški tribunal i Međunarodni sud pravde iznijeli: zločini u Srebrenici su genocid. Takve ocjene iznesene su i tokom pojedinačnih sudskih procesa počiniocima. Najvažnije je da je rezolucija u Savjetu bezbjednosti politički dokument koji ne izlazi izvan okvira do sada donesenih presuda. Podsjećam da je jedan sudija Haškog tribunala jasno rekao da se radi o tome da se ispita krivica pojedinačnog počinioca, a nikako o krivici naroda. Ni RS ni Srbija nikako ne treba rezoluciju da dožive štetnom za njihov identitet.

NN: MMF izlazi iz stendbaj aranžmana, a BiH mora sredstva naći na nekom drugom mjestu… 

HELLBACH: Nisam učestvovao u tim razgovorima i nisam dio MMF-a, ali mogu reći da je još odavno jasno da stendbaj aranžman neće biti proveden jer BiH nije ispunila svoje obaveze. Sada se radi o pregovorima o tzv. Extended Funds Facility. MMF je prilično jasno rekao šta su uslovi, među kojima je i potpis na reformsku agendu, u vezi s kojom i MMF i EU imaju zajedničku strategiju. Nakon potpisa, biće otvoren put za dalju pomoć MMF-a.

NN: Predsjednik Dodik je prije nekoliko dana izjavio da ta agenda ne pomaže BiH, nego isključivo stranim kreditorima?

HELLBACH: Ne bih se uključivao u javnu polemiku sa političarima u vašoj zemlji. Mogu samo reći da EU i mi Nijemci koji reformu podržavamo imamo isključivo dobre namjere prema BiH, posebno prema građanima. Mi želimo pružiti ruku pomoći vašim političarima i drugima kako biste proveli reforme koje će vas voditi ka EU. Želimo vam pomoći da stabilizujete ekonomiju, konsolidujete javne finansije i obezbijedite više socijalne pravde. Mi želimo za vas više pravne države, a najviše od svega, stvoriti uslove za investicije i više radnih mjesta. To je u interesu građana ove zemlje. Mislim da građani upravo to očekuju od EU i vjerujem da mi radimo da ta očekivanja ispunimo.

NN: Možete li navesti neki konkretni primjer, šta će ova evropska agenda donijeti građanima?

HELLBACH: Reforme će privući investitore i kreirati radna mjesta. Pogledajte položaj mladih danas u BiH. Prema podacima koje ja imam, 60 odsto mladih ljudi u ovoj zemlji je bez posla. Ja njima poručujem da su izgledi da će oni profitirati od reformi veoma veliki jer ih 60 odsto nema nikakav posao. Ako uspjemo konsolidovati javne finansije, biće to dobra vijest, na primjer, za penzionere i sve one koji primaju socijalne transfere. To će pomoći i zdravstvenom sistemu, a to je dobra vijest za sve ljude. Radi se, takođe, o borbi protiv korupcije, a i to je dobra vijest za građane.

NN: Ali odakle onda toliki otpori prema ovoj agendi? Zašto je političari u RS odbijaju prihvatiti?

HELLBACH: Ne bih spekulisao, ali vjerujem da je razlog to što reforme nisu jednostavne. Mogu vam navesti primjer Njemačke. Mi smo proveli reforme početkom dvijehiljaditih godina, posebno u oblasti rada. I tadašnji kancelar Šreder se suočio sa mnogo otpora u zemlji. Mnogi ekonomisti smatraju da je njegova reformska agenda, u kojoj se najviše radilo o oblasti rada, temelj za izuzetno dobar ekonomski položaj u kojem se Njemačka danas nalazi. U zadnjih 40 godina nikada nije bila veća zaposlenost u Njemačkoj. Iz njemačkog iskustva možete naučiti da se reforme isplate.

NN: U cijeloj zemlji vidimo jako nestabilnu političku situaciju. Jeste li možda Vi primijetili neke posebne razloge zbog kojih BiH ne može formirati stabilne vlasti?

HELLBACH: Iskreno, teško da ja vama, kao stranac, mogu bolje objasniti šta se u BiH dešava! Čini mi se da je jedan od razloga da nema konsenzusa u zemlji o tome šta tačno treba uraditi. Kada bi politički predstavnici uvidjeli od kolike je životne važnosti sada provesti reforme i kolika je opasnost da se spirala siromaštva, beznađa i nezaposlenosti dalje nastavi, uvjeren sam da bismo političke razlike među partijama mnogo lakše premostili. Mi pokušavamo biti katalizator tog procesa, i to jeste ono što čini reformsku agendu EU. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti, pitanje je samo hoće li biti na kraći ili nešto duži rok. Jasno mi je da to nije lak proces, ali budite sigurni da mi nećemo odustati.

Odluka švajcarskog suda nije politička

NN: Naser Orić se vraća u BiH. Može li to destabilizovati stanje u BiH?

HELLBACH: Pravni sistem Švajcarske veoma cijenim, ona je priznata pravna država. Ubijeđen sam da je odluka švajcarskog suda pravna, a ne politčka. Zato pozivam sve da doprinesu smanjenju napetosti koje su se pojavile proteklih dana. Bilo bi dobro da ovu priliku iskoristimo da smanjimo političke strasti koje su se pojavile.

Dejan Šajinović (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku