hamburger-icon

Kliker.info

Ambasador Meklheni: Oružane snage spremne su braniti BiH i sve njene narode

Ambasador Meklheni: Oružane snage spremne su braniti BiH i sve njene narode

19 Septembra
01:27 2006

– Reducirat ćemo svoje snage u Tuzli, ali i dalje imamo veliki broj  snaga ovdje. Ne očekujem da će biti neophodne, ali su ovdje. U BiH  ćemo ostati! Posebno ćemo i dalje biti angažirani  na reformi odbrane. I kada general Luis Veber, komandant štaba NATO-a u Sarajevu, ode iz BiH za dvije sedmice, general koji će ga zamijeniti  imat će obavezu nastaviti raditi na tom važnom zadatku. Bit ćemo u prilici da nastavimo rad na reformama odbrane  – rekao je Meklheni.
Ambasador SAD-a danas je kasno popodne  sa komandantom Štaba NATO-a generalom Luisom Veberom i načelnikom Združenog štaba Oružanih snaga BiH generalom Sifetom Podžićem  posjetio kasarnu «Božan Šimović» u kojoj će biti smještena Četvrta pješadijska brigada OS BiH.
Meklheni je nakon obilaske kasarne i susreta sa vojnicima kazao novinarima da je viđeno u Čapljini potvrda uspješnosti reforme odbrane i činjenice da je mnogo urađeno na polju restruktuiranja vojnih snaga u BiH. Istakao je da su bh. vojnici  profesionalci koji su spremni štititi sve građane u BiH i učestvovati u misijama širom svijeta, što smatra i velikim uspjehom i Vlade SAD-a, koja je godinama bila posvećena ovoj reformi. Vjeruje da će uspjeh u reformi odbrene bh. političari nastaviti i u procesu refomi Ustava BiH i reformi policije, koja je neophodna za realizaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje. Odgovarajući na pitanje da li će uspjeh u reformi odbrane biti krunisan prijemom Oružanih snaga BiH u velike svjetske vojne asocijacije, Maklheni je kazao da bi volio da političari u SAD-u usaglase u vezi sa tim  da BiH postane član Partnerstva za mir (PfP) i NATO-a! Uvjeren je kako će se to desiti kada ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu u Hagu. General Sifet Podžić rekao je kako iod Vlade SAD-a i NATO-a očekuju kako pomoć  kako bi se do kraja završila reforma odbrane, a sve u cilju prijema u Partnerstvo za mir i NATO, što je garancija trajnog mira na ovim prostorima. Posjeta američkog ambasadora kasnila je jučer više sati zbog toga što zbog nevremena iz Tuzle gdje je boravio ranije istog dana nije mogao poletjeti helikopterom, pa se njegova delegacija morala dovesti automobilima.

(Kliker.info)

Na pitanje da li je administracija SAD u pregovorima o miru u BiH ikada postigla dogovor sa Miloševićem da Srbi u rS imaju pravo na referendum, američki ambasador je rekao:

– Ne. Takav sporazum ne postoji. Nikada neće biti referenduma u Republici Srpskoj – naglasio je Meklheni.  

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku