hamburger-icon

Kliker.info

Ambasada SAD o Dodikovim izjavama o ujedinjenju RS i Srbije : “Niti Dejtonski sporazum, niti Ustav BiH ne daju mogućnost entitetima da se otcijepe “

Ambasada SAD o Dodikovim izjavama o ujedinjenju RS i Srbije : “Niti Dejtonski sporazum, niti Ustav BiH ne daju mogućnost entitetima da se otcijepe “

18 Septembra
19:10 2017

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, nedavno je u Beogradu govorio kako “ne želi da se odrekne snova da Republika Srpska i Srbija budu jedno” te naveo da “žele biti u zajednici sa Srbijom”.Ovakve izjave u bh. javnosti protumačene su kao secesionističke i izazvale su mnogobrojne reakcije.

“Stav SAD-a po ovom pitanju je dobro poznat i nepromijenjen. Mi smo predani principima Dejtonskog sporazuma – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država i njen teritorijalni integritet je neupitan”, naveli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

“Niti Dejtonski sporazum, niti Ustav BiH ne daju mogućnost entitetima da se otcijepe. Retoričke špekulacije prvenstveno služe da preplaše investitore, unište radna mjesta i skrenu pažnju  sa veoma važnog posla kojeg vlasti trebaju obavljati u  interesu svojih građana.  Bilo koje radnje preduzete s ciljem disolucije BiH predstavljale bi kršenje Dejtonskog sporazuma  i neprihvtaljive su. Mi uzimamo veoma ozbiljno sigurnost i stabilnost BiH i regiona, i posvećeni smo njihovom očuvanju”, naveli su za N1 iz Ambasade.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku