hamburger-icon

Kliker.info

Ambasada SAD-a: Dejton i Ustav ne nude pravo na otcjepljenje

Ambasada SAD-a: Dejton i Ustav ne nude pravo na otcjepljenje

19 Septembra
01:20 2019

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom političke krize u toj zemlji, koja je – na relaciji Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) – nastala nakon usvajanja nove programske deklaracije SDA.

Iz Ambasade SAD-a poručuju da su zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji SDA, za koje kažu da ne pomažu i ne utječu na rješavanje svakodnevnih problema građana nego dodatno potiču političke tenzije.

Riječ je o stavu u deklaraciji da je dugoročni politički cilj te stranke izmjena Ustava i stvaranje Republike Bosne i Hercegovine.

Plašenje investitora

To je opisano kao cilj za koji mora postojati konsenzus.

“Takva retorika usporava napredak Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama i članstvu u Evropskoj uniji, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana”, navode iz Ambasade.

Ističe se da je položaj i stav SAD-a jasan i nepromijenjen:

“U potpunosti podržavamo Bosnu i Hercegovinu, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutrašnje organizacije Bosne i Hercegovine mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra Bosne i Hercegovine, uključujući sve konstitutivne narode”, navode iz Ambasade.

Poručuju da je teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine zagarantiran Dejtonskim sporazumom.

“Ni Dejtonski sporazum ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi od postojanja Bosne i Hercegovine”, kažu iz Ambasade.

Pojašnjenje stava OHR-a

Oglasio se i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR), podsjećajući da je “nedavno odgovorio na niz novinarskih pitanja u vezi s deklaracijom SDA koja je usvojena na nedavnom kongresu te stranke”.

“Budući da su neki pogrešno protumačili naš odgovor, visoki predstavnik želi pojasniti svoj stav o nekim od pitanja koja su razmatrana na kongresu SDA. Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila formulirati svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očigledno nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije.”

Kako je navedeno, “visoki predstavnik (Valentin Inzko) želi jasno istaknuti da je, sukladno svojemu mandatu, obvezan  inzistirati na punom poštivanju Dejtonskog sporazuma”.

Pomirenje među zajednicama

“On uključuje i Ustav BiH, koji jasno jamči suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena sukladno procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru.”

Visoki predstavnik, kako se ističe, “duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata”.

“Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi. Visoki predstavnik poziva sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu s beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim razinama”, navedeno je iz OHR-a.

(AJB)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Beskicmeni OHR
  Beskicmeni OHR 19 Septembra, 06:02

  Beskicmeni OHR

  Odgovori
 2. 9 maj
  9 maj 19 Septembra, 10:33

  Mi Ostali u Jugoslaviji smo zivjeli tolike godine sa Vama i nije nam smetalo sto ste vecina. Hrvatima je to bila Srboslavija. Nama Jugoslavija. Mi je jos volimo. Vi nikad niste. Danas je mrzite. I Vi i hrvati. Je li vam imalo jasnije do koga je ovo citavo sranje od 91 pa do danas? Nije?! Onda procitsjte ponovo

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku