hamburger-icon

Kliker.info

Amaryllis Fox sasvim otvoreno : Ispovijest bivše tajne agentice CIA-e (VIDEO)

Amaryllis Fox sasvim otvoreno : Ispovijest bivše tajne agentice CIA-e (VIDEO)

14 Juna
05:37 2016

agentica1Ako sam naučila ijednu lekciju dok sam bila u CIA-i, to je da svi vjeruju da su dobri momci, kaže Amaryllis Fox, bivša tajna agentica u američkoj Centralnoj obavještajnog agenciji.

Ona je gotovo deset godina radila u Direktoratu za operacije, poznatom kao Clandestine Service (Tajna služba), na protivterorističkim i obavještajnim zadacima širom svijeta.

“Retorika koja sada postoji u SAD-u o [oružanoj grupi] Islamskoj državi Irak i Levant i američkim operacijama u inostranstvu je toliko pojednostavljena da dovodi do zablude više nego ikad. Pitajte većinu Amerikanaca da li ISIL predstavlja egzistencijalnu prijetnju za ovo zemlju i reći će ‘da’. Tu razgovor prestaje. Ako šetate ulicama Sirije i Iraka i pitate bilo koga zašto su Amerikanci bacali bombe, reći će vam ‘oni vode rat protiv islama’. I onda šetate u SAD-u i pitate zašto su nas napali 11. septembra [2001. godine] i dobit ćete odgovor ‘mrze nas jer imamo slobodu'”, kaže Fox.

“Ove priče plasira veoma mali broj ljudi s obje strane, koje imaju veliku moć i bogatstvo, kako bi uvjerili nas ostale da se nastavljamo ubijati. Mislim da pitanje koje moramo postaviti kao Amerikanci koji propituju našu vanjsku politiku treba glasiti: ‘Da li dolijevamo ulje na vatru?'”, dodaje.

‘Vi ste vanzemaljci, mi smo Will Smith’

Jedini pravi način da razoružamo našeg neprijatelja je da ih slušamo, objašnjava bivša agentica.

“Ako poslušamo šta imaju reći, ako ste dovoljno hrabri da zaista poslušate njihove priče, vidjet ćete da biste često napravili iste izbore da ste živjeli njihov život umjesto svoj.”

“Jedan borac Al-Kaide je tokom ispitivanja rekao da svi filmovi koje Amerika pravi, kao što su Dan nezavisnosti, Igre gladi ili Ratovi zvijezda, da su svi o maloj grupi odmetnika i pobunjenika, koji će uraditi sve što je u njihovoj moći s ograničenim resursima koji su im dostupni da izbace vanjskog, tehnološki naprednijeg, uljeza. Onda nam je rekao: ‘Ono što vi ne shvatate jeste da ste vi nama, ostatku svijeta, imperija, a mi smo Luke i Han. Vi ste vanzemaljci, a mi smo Will Smith.'”

 

“Ali, istina je kada razgovarate s ljudima koji se zaista bore na terenu, na obje strane, i pitate ih zašto su tu, oni odgovaraju s nadom za svoju djecu o određenim politikama koje smatraju okrutnima i nepravednima.”

“I dok može biti lakše da svoje neprijatelje smatrate zlim, čut ih kako pričaju o svojim brigama, o politikama koje se vode, predivna je stvar, jer dok god je vaš neprijatelj psihopata i niže ljudsko biće koji će vas napasti bez obzira šta radite, ovo nikada neće prestati”, zaključuje Fox.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku