hamburger-icon

Kliker.info

Amar Osim : Niko ko je normalan ne bi odbio poziv

Amar Osim : Niko ko je normalan ne bi odbio poziv

18 Decembra
07:14 2009

Premda Sergej Barbarez u brojnim anketama portala i drugih medija uvjerljivo vodi kao najpoželjnija osoba za selektor nogometne reprezentacije BiH, ni drugi kandidati nisu bez šansi. Doduše, neki od zvučnih imena poput Duška Bajevića, zbog statusa u svom klubu, sami se povlače, dok su recimo Safet Sušić i Mehmed Baždarević odškrinuli vrata za razgovore i pregovore. Jedna (bošnjačka) strana u NS BiH spremna je podržati i Vlatka Glavaša, ukoliko ne bi bilo konsenzusa oko drugih, dok Blaž Slišković računa na glas Josipa Bevande, člana Izvršnog odbora NS BiH.

Uslovi nisu sporni                         Nije mali broj, kako navijača, tako ozbiljnih sportskih radnika, koji preferiraju Amara Osima, najboljeg ili jednog od najboljih trenera na bh. sceni. Osim mlađi bio je na listi želja nekih čelnika NS BiH prije nego što je za selektora došao Miroslav Blažević. Sa Osimom smo razgovarali o bivšem selektoru Blaževiću, o Sergeju Barbarezu, o selektorskoj poziciji…

Vi ste prije izbora Blaževića bili favorit Bogdana Čeke. Barem je on tako govorio u "predizbornoj" kampanji?

– Ne znam čiji sam i da li sam bio nečiji favorit. Da jesam, valjda bi me izabrali – kaže Osim.

Navodno, niste se dogovorili oko uslova?

– Nisu uslovi bili prepreka. Mislio sam da ima još nekih stvari oko kojih se treba dogovoriti.

Kada bi Vas sada pozvali, neki čak misle da je vrijeme za trenera iz BiH, da li bi prihvatili ponudu?

– Ne mogu reći šta bi bilo kad bi bilo. Jedino što znam je da niko ko je normalan ne bi odbio poziv. Svakom normalnom predstavlja čast voditi reprezentaciju svoje zemlje. Tako ja to gledam.

Zašto mislite da su treneri iz inostranstva u prednosti nad domaćim kadrom?

– Nema tu neke velike razlike. Istina je da su treneri koji žive i rade u inostranstvu u stanovitoj prednosti, jer žive u drugačijem svijetu, rade u boljim uslovima u sređenijim zemljama… Međutim i domaći treneri imaju prednosti, naprimjer, bolje poznaju stanje u zemlji, ne treba im adaptacija, lakše sprovedu neke stvari.

Sudeći prema reakciji navijača, medija, Barbarez je u velikoj prednosti nad ostalim kandidatima?              

– Sigurno je da Sergej ima karizmu, ima veliko igračko iskustvo. Ne bi bio prvi ni posljednji koji bi direktno sa terena uletio na klupu. Možda je to i bolje, kada se neko opredjeli za trenerski posao, da radi sa reprezentacijom. Dobije gotove, utrenirane igrače. Na okupljanjima ima jedan ili dva jača treninga i to je to. Naravno, ne treba zanemariti iskustvo Bajevića, Sušića, Baždarevića…

Očekujete li i Vi poziv za razgovor?

– Ne mogu ti sada reći kako čekam da me neko nazove. Iskreno, ja imam svoj status u Želji, okupiran sam pripremama za proljetnu polusezonu, imam puno posla, valja dosta kockica posložiti, postaviti stvari na svoje mjesto. Imaju ljudi u Savezu koji su zaduženi za izbor selektora, kao što ja imam posla u Želji – izjavio je za "San" Amar Osim.

Amar je komentirao rezultate Blaževića u prethodnom ciklusu.                – Blažević je napravio nešto. Nije neuspjeh ostaviti iza sebe Tursku i Belgiju, te glat završiti na drugoj poziciji iza Španije koja je aktuelni evropski prvak. Sada smo u trećoj jakosnoj grupi, što nije za podcijeniti. Ako se gleda sa te strane, napravljen je uspjeh, ali kako nismo otišli na Svjetsko prvenstvo, može se reći da nismo uspjeli. Važno je da su ove kvalifikacije pokazale da se možemo nositi sa velikima, da i nije razlika tako velika – ocjenjuje  Osim Ćirin ciklus.    (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku