hamburger-icon

Kliker.info

Amahmud Abas u Savjetu bezbjednosti UN-a : Odbacujemo plan Trumpove adminstracije jer teži da se “stavi tačka na pitanje Palestine”

Amahmud Abas u Savjetu bezbjednosti UN-a : Odbacujemo plan Trumpove adminstracije jer teži da se “stavi tačka na pitanje Palestine”

12 Februara
02:26 2020

Palestinski predsjednik Mahmud Abas potvrdio je u utorak pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku da odbacuje izraelsko-američki plan koji je nazvao „poklonom Izraelu“ i neprihvatljivim za Palestince, preieo je Reuters.

Abas je, kako navode agencije, ocijenio da bi plan od Palestine napravio “izdjeljenu državu”, bez kontrole pomorskog i vazdušnog prostora.

Palestinsku državu koja se predviđa tim planom, palestinski predsjednik je uporedio sa “švajcarskim sirom” i pitao predstavnike 15 država članica Savjeta bezbjednosti UN “Ko bi od vas prihvatio takvu državu?”.

“Mi odbacujemo izraelsko američki plan koji dovodi u pitanje legitimna prava palestinskog naroda. Odbacujemo taj plan jer istočni Jerusalim neće biti dio Palestine i to je dovoljno da se odbaci”, rekao je Abas, prenijele su agencije.

On je apelovao na, kako je rekao, “pravedan mir” za 13 miliona Palestinaca, ocijenivši da bliskoistočni mirovni plan admistracije predsjednika SAD Donalda Trumpa, predstavljen u Bijeloj kući 28. januara, teži da se “stavi tačka na pitanje Palestine”.

Ocijenio je da “u region taj plan neće donijeti mir, ni stabilnost, i zato ga nećemo prihvatiti, suprotstavićemo se njegovoj primjeni na terenu”.

Govoreći poslije Abasa, ambasador Izraela u UN, Dani Danon je pohvalio Trumpov plan, rekavši da je ono što taj dokument razlikuje od ostalih, jeste da “odbacuje zastarjele koncepte”, prenijeli su izraelski mediji.

Trump tim planom “odbija da prihvati da je jedino riješenje formula koja nije uspjela tokom 70 godina”, rekao je Danon.

Izaslanik UN za Bliski istok, Nikolaj Mladenov, na početku sjednice je upozorio da bi izraelska aneksija dijelova Zapadne obale – što se predviđa planom, imala „razorne posljedice na izglede za riješenje sukoba po modelu dvije države“.

Dok Abas pokušava da dobije međunarodnu podršku za svoje odbijanje plana, agencija France press  je procijenila da zbog nedovoljne međunarodne podrške i zbog velikog pritiska SAD na zemlje-članice, Savjet bezbjednosti UN na kraju neće glasati o rezoluciji kojom se taj plan kritikuje.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku