hamburger-icon

Kliker.info

Altruizam i religija : Kakva su djeca vjernika, a kakva djeca ateista, pokazuje opsežna studija američkih naučnika ?!

Altruizam i religija : Kakva su djeca vjernika, a kakva djeca ateista, pokazuje opsežna studija američkih naučnika ?!

07 Novembra
07:35 2015

Djeca123Prema naučnim enciklopedijama altruizam je naklonost i ponašanje  kojem je cilj pomaganje drugome u kojem se ne očekuje neka vrsta nagrade od drugih. To je ono ponašanje koje se obično opisuje kao “nesebično ” jer su interesi drugih stavljeni iznad vlastitih interesa. Altruistični postupci su svjesni i sadrže namjeru da se nekome pomogne i zahtijevaju određeno žrtvovanje ili odricanje.

Stoga bi, prema ovome određenju, altruističko ponašanje bio jedna posebna vrsta prosocijalnog ponašanja . Altruizam je u najkraćem suprotnost sebičnosti  (egoizmu), a pomenutim životnim stavom  su se detaljno pozabavili  američki naučnici sa Univerziteta u Chicagu  koji su pomenutim istraživanjem obuhvatili 1170 djece u dobi od pet do 12 godina iz šest zemalja – Kanade, Kine, Jordana, Južnoafričke Republike, Turske i SAD-a.

Istraživanje je pokazalo da širom svijeta postoje sličnosti u tome kako vjera utiče na altruizam kod djeteta.Mnoge porodice smatrajuda vjera igra ključnu ulogu u moralnom razvoju djeteta, ali djeca mnogih roditelja vjernika nisu onoliko altruistična kako im roditelji misle, pokazalo je to međunarodno istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology.

Tim razvojnih psihologa pod vodstvom Jean Decety proučio je percepciju i ponašanje djece iz šest zemalja i procijenio namjeru djece da dijele – kao mjeru njihova altruizma, i njihovu sklonost da sude i kažnjavaju druge zbog lošeg ponašanja.
Rezultati su pokazali da  djeca iz vjerničkih porodica  imaju manje sklonosti dijeliti s ostalima, u usporedbi sa djecom iz porodica koje ne prakticiraju vjeru. Vjerski odgoj bio je također povezan s većim sklonostima kažnjavanju kao odgovoru na antisocijalno ponašanje.

Rezultati su u raskoraku s viđenjem roditelja vjernika koji su češće od roditelja ateista smatrali da nijhova djeca imaju veću razinu empatije i osjetljivosti na potrebe drugih.

“Naši zaključci u suprotnosti su s uvriježenim stajalištem da su djeca izporodica  vjernika altruističnija i ljubaznija prema drugima. U našem istraživanju djeca iz  porodica  ateista i porodica  u kojima se ne prakticira vjera bila su darežljivija”, kaže Decety, profesorica prihologije i psihijatrije sa  čikaškog univerziteta.

Djeca iz kršćanskih i muslimanskihporodica i bila su bitno manje darežljiva od djece izporodica  u kojima se ne prakticira vjera. Negativna je veza između religoznosti i altruizma rasla s godinama, odnosno rasla je njihova nespremnost da dijele.

Djeca iz vjerskihporodica  bila su također sklonija strožim kaznama i nedruštveno ponašanje strože su prosuđivala. “Ti rezultati otkrivaju sličnosti širom ispitanih zemalja u tome kako vjera negativno utječe na dječji altruizam i dovode u pitanje stajališta da vjera potiče prosocijalno ponašanje i da je ključna za moralni razvoj – sugererajući da sekularizacija ne smanjuje ljudskost. Zapravo čini suprotno”, kaže Decety.

(Kliker.info)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku