hamburger-icon

Kliker.info

Altijana Medić : Ne smijemo nikada zaboraviti da su nosioci javnih funkcija uposlenici građana !

Altijana Medić : Ne smijemo nikada zaboraviti da su nosioci javnih funkcija uposlenici građana !

05 Novembra
15:27 2020

– Samohrana sam majka 14-godišnjeg dječaka, zbog čije sam se budućnosti prevashodno i odlučila na javni istup. Ne želim otići sa saznanjem da nisam ni pokušala. Toliko dugujem i sebi i njemu, i svim stanovnicima općine u kojoj živim, ističe u razgovoru za Kliker kandidatkinja GS i DF za OV Stari grad u Sarajevu Altijana Medić.

Altijana je inače rođena i odrasla u Sarajevu, gdje je završila Prvu gimnaziju te pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Na istom i magistrirala na katedri za porodično pravo. Cijeli radni vijek radi  kao bankar za SME i CORPORATE klijente. Dugo se kako kaže bavila modelingom te ponijela titulu Miss BiH u koju je  beznadežno i svim srcem zaljubljena, i od koje nikad neću odustati. 

  • Koji su principi i ciljevi Stranke kojima se primarno opredijeljujete kroz aktivno učešće u ovoj izbornoj utakmici?

Član sam Gradjanskog saveza, političke formacije koja je poznata po svom hrabrom i nedvosmislemom odnosu prema uredjenju ove države. Na lokalnom nivou se zalažemo vrlo precizno za ukidanje finansiranja stranaka, isključivom finansiranju kampanja iz svog džepa i imamo vrlo jasno naglašen pristup očuvanju tradicionalnih vrijednosti koje krase Stari Grad.  Za apsolutnu smo prezervaciju arhitektonske ljepote, koju nudi naša općina i za očuvanje njene autentičnosti. Kako je naša općina posebna turistička atrakcija, mislim da moramo poseban akcenat baciti na razvoj i unapredjenje kako turizma, tako i uslužnih djelatnosti koje servisiraju turističku ponudu.

  • Kako ocijenjujete trenutni ekonomski profil Općine Stari Grad, te dosadašnji stepen realizacije strateških ciljeva, mjera i projekata? 

Stari Grad ima svoj specifikum.  Nije to industrijska lokalna zajednica.  Turizam, ugostiteljstvo i servisne industrije su najzastupljenije, to je fundament ekonomije Starog Grada.  Projekti, ciljevi i mjere moraju biti u službi ovih ekonomskih specifikuma.  Čisće ulice, brže poslovanje, jači i bolji Wi-Fi na općini, potpuna digitalizacija, video nadzor, bolje osvjetljenje.  Ne služe nam na čast gradjevine kao hotel Nacional, koje su i danas toliko godina nakon agresije u devastiranom stanju.  Takve stvari moramo odmah popravljati.  Ako ne sami onda uz harmoničan odnos sa kantonalnim vlastima.

  • Koje su po Vama javno identifikovani problemi Općine Stari Grad?

 Evo adresiramo ih iz pitanja u pitanje.  Jos uvijek je problem saobraćaj u mirovanju.  Specifično za stanovnike Starog Grada.  Zbog prevelike okupiranosti parking kapaciteta, domicilni stanovnici imaju problem sa parkingom.  Imamo dizajniran program ekskluzivnih stikera za stanovnike općine koji bi mogli parkirati pored svojih zgrada ili kuća.Pored toga saobraćajna i komunalna infrastruktura na području općine je nedovoljno izgrađena. Na području naše općine u velikom dijelu prigradskih naselja još uvijek postoje dijelovi saobraćajne infrastrukture koji nisu na prihvatljivom nivou,  odnosno pristupni putevi su često oštećeni usljed kišnih i zimskih perioda godine. Paralelno s tim, u velikom dijelu općine nije razvijena komunalna infrastruktura.  Naša općina mora imati sposobnu jedinicu pri općini za podršku, naročito u zimskim mjesecima kada imamo problem sa ledom i snježnim padavinama. Još jedan problem, a koji se indirektno tiče ovog dijela jeste ulična rasvjeta. Nažalost, dosta ulica još uvijek nema adekvatnu javnu rasvjetu, pogotovo u padinskim dijelovima..

  • Šta smatrate strateškim prioritetnim aktivnostima u okviru trenutnog stanja?

Očuvanje i zaštita kulturno-historijskih spomenika i nasljeđa. Moramo sačuvati i subvencionirati ono sto nas čini autentičnim, poslovne aktivnosti poput starih zanata, esnafa  i samostalnih obrta. Njegovanje i zaštita prirodnog nasljeđa (vode, šume, okolne planine i izletišta.      Promocija i subvencioniranje razvoja seoskog, avanturističkog i gastro turizma.

  • Obzirom na pad svih makroekonomskih pokazatelja u BiH uzrokovano globalnom pandemijom virusa Covid – 19 , šta cijenite ključnim aktivnostima za brži oporavak i dinamiziranje privrednog razvoja?

Lično bih tražila smanjenje svih kirija ili zakupnina za obrte. Moramo rasteretiti naše male obrte, koji su motor Starog Grada.  Kad dodju nova i bolja vremena, lako ćemo se dogovoriti oko korekcija istih.  Ovo su situacije kada je ljudima pomoć potrebna i tu administracija koja vodi nasu lokalnu zajednicu mora da bude senzibilna prema stvarnim potrebama lokalnih obrta kako bi preživjeli do boljih vremena.

  • Na koji način smatrate da je moguće povećati efikasnost, kvalitet i transparentnost rada Općine Stari Grad?

Općina mora započeti korištenje savremenih aplikacija ili pristupiti izradi specifične aplikacije ukoliko postojeće ne zadovoljavaju potrebe. Neznatnim ulaganjem u online alate postići će se višestruko bolji rezultati u rješavanju prijavljenih problema i smanjiti nezadovoljstvo građana koji će, ukoliko je problem koji prijavljuju prevelik za brzo rješavanje, imati informaciju i objašenje zbog čega neki problem nije moguće riješiti u kratkom roku.

  • Na koji način planirate afirmisati građane o njihovoj pripadnosti lokalnoj zajednici, te ojačati vezu između građana i Vas kao eventualnog njihovog predstavnika?

Vijećnik mora biti na raspolaganju gradjanima barem 12 od 24 sata u toku dana.  Ako ne u ličnom kontaktu onda kroz sredstva komunikacije.  Jedan dan u sedmici mora biti rezervisan, za „otvorenu kancelariju“, gdje gradjani u direktnoj komunikaciji sa vijećnikom adresiraju svoje probleme.  Ne smijemo se otudjivati, niti ignorisati gradjane.  Gradjani se uključuju u rad lokalne zajednice, ako je nas odnos prema njima partnerski i dobronamjeran.

  • Koja su po Vama osnovna pravila i principi ponašanja koja važe za nosioce javnih funkcija, njihova uloga i odgovornost?

Etički kodeks je osnov ponašanja nosioca javnih funkcija. Odgovornost prema građanima koje zastupamo u jednakoj mjeri mora biti zastupljena kao i odgovornost koju imamo prema sebi. Ne smijemo nikada zaboraviti patern da su nosioci javnih funkcija uposlenici građana. Raspolažu njihovim novcem i moraju samo i isključivo građanima za to polagati račune.

  • Navedite tri dodatne osobine koje Vas opisuju.

Pravdoljubivost još od ranog djetinjstva me dovela do izbora studija, a put dobra,istine i pravde je jedini na kojem želim ostati. Teško jeste,ali jedino ispravno. Osobine koje bih istakla kao pozitivne su empatija, rad i upornost.

F. F. (Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku