hamburger-icon

Kliker.info

Alema Hadžić, taekwondo šampionka iz Nürnberga: Saznajte zbog čega je ova Bosanka ponos Njemačke!

Alema Hadžić, taekwondo šampionka iz Nürnberga: Saznajte zbog čega je ova Bosanka ponos Njemačke!

30 Januara
07:40 2019

Alema Hadžić je mlada i uspješna taekwondo sportistkinja iz Nürnberga, kojoj stres i manjak slobodnog vremena ne predstavljaju prepreku na putu do cilja.

Alema taekwondo trenira od septembra 2014. godine u taekwondo klubu “Ozer Nürnberg”, kod trenera Ozera Guleca. Ovo je jedan od najuspješnijih taekwondo klubova u Njemačkoj koji je iznjedrio svjetskog prvaka Tahira Guleca 2013. godine, tri učesnika na Olimpijskim igrama Sumeyye Manz, 2008. i 2012, Tahira Guleca i Rabia Bachmanna 2016. godine, te mnogo evropskih prvaka.

– Prvi put sam otišla na trening po preporuci kluba i trenera. Ostala sam zato što je bilo interesantno i zabavno. Brzo sam napredovala i svakim treningom bila sve bolja i bolja, prisjeća se Alema Hadžić prvog susreta sa ovim olimpijskim sportom.

Taekwondo klub “Ozer Nürnberg”

Rukovodioci kluba su odmah prepoznali potencijal i bili podrška Alemi. Sada je Alema u samom svjetskom vrhu i njene uspjehe i medalje je teško pobrojati.

Alema trenutno zauzima 50. mjesto na Olimpijskoj svjetskoj listi u kategoriji +67 kg i 29. mjesto u kategoriji -73 kg.

– Direktor kluba Alfred Castano i trener Ozer Gulec već su na samom početku, kada sam samo bezuspješno učestvovala na turnirima, uporno govorili kako nikad nisu imali nekoga tako talentovanog sa svim predispozicijama za ovaj sport. Oni su vidjeli u meni što ja nisam ni očekivala da mogu postići, kaže Alema.

Svoja prva takmičenja je imala tokom 2015, a već na Prvenstvu Njemačke 2016. u kategoriji do 18 godina osvojila je drugo mjesto. Kasnije je osvojila i prvo mjesto u kategoriji do 21 godine.

Prvu medalju koju je osvojila na međunarodnom G1 takmičenju bilo je srebro na Serbian Open u kategoriji do 18 godina.

– U januaru 2017. godine sam ušla u reprezentaciju Njemačke. Nizali su se uspjesi na međunarodnim takmičenjima – German Open, Austrian Open i Slovenian Open prvo mjesto, te Dutch Open treće mjesto do 18 godina, kaže Alema.

Na Evropskom prvenstvu U18 na Kipru osvojila je treće, a na Evropskom prvenstvu U21 u Sofiji peto mjesto.
P
– Nakon što sam prešla u kategoriju seniora, na turniru Luxembourg Open osvojila sam prvo mjesto. Nakon toga, na Croatia Openu drugo, navodi Alema.

Prošla godina Alemi je najuspješnija u karijeri. Na Prvenstvu Njemačke osvojila je prvo mjesto, Austrian i Dutch Openu prvo, Egypt Openu G2, Sofia i Luxembourg Openu treće.

Na Evropskom prvenstvu u Rusiji, u gradu Kazan osvojila je peto mjesto. Učestvovala je na tri Grand Prixa, top 32 takmičara na olimpijskoj svjetskoj listi u Moskvi, Manchesteru i na Tajvanu. Na Evropskom prvenstvu U21 u Poljskoj, u Varšavi, zauzela je treće mjesto.

Škola ne trpi zbog sportskih obaveza

Alema pohađa završni razred gimnazije, a u maju 2019. godine će maturirati.

– Uprkos čestim izostancima sa nastave, imam odlične ocjene u školi. To uspijevam sa pravovremenim pripremama za testove i seminare, a osim toga, moram dobro da ukalkulišem svakodnevne treninge i takmičenja koja najčešće traju po nekoliko dana, navodi Alema.

Alema svoj uspjeh dijelom duguje razumijevanju uprave škole Hans-Sachs-Gymnasium čiji je ponos.

– Školske obaveze i turnire uspijevam da usaglasim zahvaljujući upravi škole koja mi pomaže da ne propuštam testove i daje mi potrebna opravdanja, dodaje Hadžić.

Kako navodi Anadolija puno stresa i malo slobodnog vremena, ne samo zbog takmičenja nego i zbog svakodnevnih treninga, Alemin je stil života.

– Različite situacije i nova poznanstva koja stičem na takmičenjima su nezamjenjive životne lekcije. Kroz taekwondo ojačalo mi je samopouzdanje u svakom pogledu. Ono što nikada nisam ni pomislila da je moguće, izgleda dostižno i vrijedno svakodnevnih treninga i ogromnog stresa koji je neizbježan, ističe Alema.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku