hamburger-icon

Kliker.info

Aleksandar Vučić priznao : Putin vrbuje Dodika, obećao mu kredit od 500 miliona eura!

Aleksandar Vučić priznao : Putin vrbuje Dodika, obećao mu kredit od 500 miliona eura!

19 Maja
02:00 2015

doput4Tomislav Nikolić mi platformom o Kosovu pravi ozbiljne probleme, a o tome šta u njoj piše saznao sam iz medija.Ovo je premijer Aleksandar Vučić, po saznanjima srbijanskog „Blica”, rekao predstavnicima nevladinih organizacija s kojima je razgovarao prošle sedmice.Predsjednik srpske vlade je održao dva sastanka sa vodećim ljudima desetak NVO, posvećena stanju ljudskih prava u Srbiji, evropskim integracijama i sigurnosnim temama.

Vučić je tom prilikom rekao da ima velikih problema s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, koji je bez ikakvih konsultacija s njim napisao i onda nekim medijima proslijedio prijedlog državne platforme o Kosovu i Metohiji.Taj dokument, koji je Nikolić namjenio Vladi i Narodnoj skupštini da ga usvoje, nije se našao na Vučićevom stolu prije nego što su neki izvodi osvanuli, „iz nezvaničnih izvora”, u javnosti. Ovo je naljutilo Vučića, koji nije mogao da povjeruje šta predsjednik Srbije radi.

Takođe, objasnio je premijer sagovornicima iz NVO, Vlada i on lično našli su se u neobranom grožđu kako da se odnose prema Nikolićevom dokumentu – ako ga prihvate, Srbija će se zamjeriti Zapadu, a ako ga odbace, ispalo bi da je Vlada protiv Kosova u Srbiji.Plan Tomislava Nikolića za Kosovo predviđa da ova teritorija formalnopravno ima status autonomne pokrajine u okviru Srbije, s ovlašćenjima poput federalne jedinice ili republike, koja podsjećaju na rješenja iz Ustava SFRJ iz 1974. godine.

Kada bi Vlada i Skupština Srbije zatražile od EU i UN da se, kao što zamišlja Nikolić, što hitnije pokrenu pregovori o „konačnom statusu” Kosova i to na ovakvim osnovama, to bi žestoko ugrozilo primjenu Briselskog sporazuma i sve što je do sada u dijalogu s Prištinom pod okriljem EU postignuto.

Premijer se žalio i na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Kako je rekao, Dodik se čvrsto povezao sa Rusima, koji su mu prilikom posjete Moskvi 9. maja ponudili 500 miliona eura pomoći za Srpsku, ali i nižu cijenu ruskog gasa iz uvoza.U zamjenu za to, Dodik bi nastavio da insistira na referendumu o izlasku RS-a iz BiH, što znatno komplikuje i poziciju Srbije u regionu i pojačava pritiske Zapada na Beograd da „smiri” Dodika.

Vučić je na sastancima iza zatvorenih vrata sa NVO naveo da ga Nikolić minira pred EU, pored platforme o Kosovu, i odlukom da ode s vojskom na Putinovu paradu 9. maja u Moskvi, ali i zalaganjima predsjednikovog kabineta, prije svih savjetnika Olivera Antića, da Draža Mihailović bude rehabilitovan.

(Kliker.info-Blic)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku