hamburger-icon

Kliker.info

Aleksandar Trifunović : Sankcije Špiriću rigoroznije od Dodikovih, baveći se politikom postao je multimilioner

Aleksandar Trifunović : Sankcije Špiriću rigoroznije od Dodikovih, baveći se politikom postao je multimilioner

11 Septembra
16:06 2018
Ako si sve dao narodu, kao što to tvrdiš, pa daj mu nešto i od tih svojih silnih nekretnina – ostat će ti dovoljno. Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba urednik portala “Buka” i politički analitičar Aleksandar Trifunović poručio visokom dužnosniku SNSD-a Nikoli Špiriću, koji se našao na “crnoj listi” SAD-a.

Odluku o sankcionisanju Špirića i njegove porodice – supruge Nade, kćerke Jovane i sina Aleksandra lično je donio sekretar State Departmenta Mike Pompeo.

U saopćenju State Departmenta je navedeno kako je Špirić “umiješan u značajnu korupciju”. Na teret mu se stavlja da je “uključen u zaradu od javne korupcije, uključujući i prihvatanje neprikladnih koristi u zamjenu za njegove aktivnosti na javnoj funkciji i miješanje u javne procese”.

“Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvatanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese, za vrijeme mandata člana Zastupničkog doma u Parlamentu BiH”, naveli su iz State Departmenta.

Špirić se tako kao poslanik u državnom Parlamentu i potpredsjednik SNSD-a na “crnoj listi” našao uz svog stranačkog šefa Milorada Dodika. No, Trifunović nam pojašnjava da su sankcije Špiriću rigoroznije od onih koje je dobio Dodik, jer su na “crnu listu” zajedno sa Špirićem uvršteni i članovi njegove porodice, dok to kod Dodika nije slučaj. Dodikova supruga, podsjeća Trifunović, za vrijeme sankcija njenom mužu, boravila je u SAD-u na inauguraciji predsjednika Donalda Trumpa.

– Žalostan sam što je američka administracija prije primijetila korupciju u jednoj osobi poput Špirića od domaćeg pravosuđa. On se baveći javnim poslovima uspijevao da obogati i postane multimilioner, barem po onome što je prijavio u svom imovinskom kartonu – kaže Trifunović.

Naš sagovornik podsjeća da je magazin “Buka”, u kojem obnaša funkciju urednika, svojevremeno jedini izvijestio o Špirićevoj korupciji. Ovaj visoki dužnosnik Dodikovog SNSD-a potom je “Buku” tužio i na sudu dobio prvostepenu presudu.

Banjalučki sud presudio je u Špirićevu korist u punom iznosu koji je on tražio za nanošenje duševne boli (6.000 KM plus sudski troškovi).

– To je ogroman novac za bilo koji medij, a pogotovo za mali medij kao što smo mi. Mi smo se, naravno, žalili na tu odluku i ne mislimo Špiriću dati ni marku, jer ne želimo biti podrška ovakvom korumpiranom sistemu i pravosuđu koje ne pokazuje elementarnu sposobnost da istražuje i postavi mu ključna pitanja koja se postavljaju u svim državama – otkud vam novac za kapitalne kupovine kao što je kupovina stana u Beču od 800.000 KM? – poručuje Trifunović.

Naglašava kako Špirić na to pitanje nije morao ni davati odgovor, jer mu ga niko nije ni postavio.

– Apsurdno je da ozbiljna administracija, kao što je američka, kaže da ima ozbiljne dokaze o njegovoj umiješanosti u korupciju, a ovdašnji sistem tu činjenicu potpuno ignoriše. Čak je Špirić i nosilac liste za naredne izbore ispred banjalučke izborne jedinice – napominje Trifunović.

Komentarišući podršku Špiriću koju dobija od svojih stranačkih kolega iz SNSD-a, Trifunović navodi kako se drugo ništa nije moglo ni očekivati.

– Pa, šta vi očekujete od ljudi iz vrha SNSD-a koji su postali bogati baveći se politikom? Da li vi smatrate da će oni sjeći granu na kojoj sjede? Pa oni smatraju da se sasvim legitimno bogatiti baveći se politikom u ovako siromašnom društvu – poručuje urednik “Buke”.

Podsjeća da je Špirić u reakciji na odluku State Departmenta izjavio da je za 40 godina, koliko se bavi politikom, uvijek račune polagao svom narodu i uvijek bio na raspolaganju svim istražnim i pravosudnim institucijama u svojoj zemlji.

– Pa, ako si sve dao narodu, daj mu nešto i od tih svojih silnih nekretnina, ostat će ti dovoljno. Kakva je to populistička politika? Potpuno suprotno, Špirić ništa nije dao ovom narodu. Baveći se politikom isključivo je uspio samo da sebe obogati, a da narod kojeg predstavlja bude još siromašniji i u stampedu napušta entitet u kojem je on politička elita – kategoričan je Trifunović.

Na naše pitanje može li se očekivati da nadležne institucije u BiH ipak pokrenu istragu protiv Špirića, Trifunović ističe – ko god da pokrene bilo kakav proces protiv njega, u SNSD-u će se braniti na isti način – da je to dirigovano.

– Ovdje imamo ozbiljnu optužnicu za korupciju. Američko društvo, ako i o čemu vodi računa, vodi o korupciji. Najveći američki kriminalci pali su zbog neplaćanja poreza i zato što nisu uspijevali da dokažu porijeklo svoje imovine. Znači, ako jedan tako ozbiljan sistem kaže da ima ozbiljne dokaze za korupciju u prekookeanskoj zemlji, a to dosad niko nije vidio u našim domaćim sudovima, ne znam da li će uopšte i vidjeti – zaključuje Trifunović.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku