hamburger-icon

Kliker.info

Alarmantno upozorenje WHO: Monsantov herbicid izaziva rak

Alarmantno upozorenje WHO: Monsantov herbicid izaziva rak

21 Marta
15:17 2015

monsanto1Monsantov herbicid “vjerojatno” izaziva rak, ocijenila je u izvještaju objavljenom u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) koja djeluje unutar WHO-a, kaže da je glyphosate, aktivni sastojak u herbicidu Roundup Monsanto korporacije, “klasificiran kao vjerojatno kancerogen za ljude”.

Monsanto, najveći svjetski proizvođač genetski modificiranih sjemenki, tvrdi da znanstveni podaci ne podržavaju zaključak IARC-a i traži hitan sastanak s predstavnicima WHO-a.

“Mi ne znamo kako je IARC mogao postići zaključak koji tako dramatično odudara od zaključaka koje su postigli regulatori diljem svijeta,” piše u izjavi Philipa Millera koji je u Monsantu zadužen za regulatorne poslove.

Poslovna praksa korporacije Monsanto već dugo izaziva zabrinutost u Americi, gdje je država Vermont prošle godine zbog glyphosata prva uvela obavezu proizvođačima da jasno označe genetski modificiranu hranu.Vlada Sjedinjenih Država drži da je herbicid siguran. Monsanto je u 2013. godini zatražio i dobio odobrenje za povećanje razine glyphosata u svojim proizvodima.

Glyphosate se uglavnom koristi na žitaricama poput kukuruza ili soje koje su genetski modificirane da bi preživjele njegovu upotrebu, piše Reuters. Prema izvještaju WHO-a, tvar nakon prskanja nalazi put do hrane, vode i zraka, ali se rijetko koristi u blizini prebivališta ljudi gdje predstavlja najveću opasnost.
WHO je do zaključka o “možebitnoj” kancerogenosti  glyphosata došao na temelju istraživanja provedenih od 2001. godine u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Švedskoj.

(Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku