hamburger-icon

Kliker.info

Alabama : Amerikanac osuđen na smrt nakon 30 godina pušten na slobodu

Alabama : Amerikanac osuđen na smrt nakon 30 godina pušten na slobodu

04 Aprila
16:30 2015

Pat Turner, Anthony Ray HintonAmerički osuđenik na smrt Ray Hinton (58), iz savezne američke države Alabama, nakon 30 godina provedenih iza rešetaka pušten je na slobodu zbog nedostatka dokaza.Hinton je 1985. godine osuđen na smrt zbog ubistva dvije osobe, a sud u Alabami je 30 godina kasnije donio odluku o njegovom puštanju na slobodu zbog nedostatka konkretnih dokaza da je počinio ta dva ubistva.

Posljednji balistički testovi u okviru istrage pokazali su da meci koji su korišteni tokom ubistva ne odgovaraju oružju pronađenom u kući Hintona.

30 godina sam u zatvoru isčekivao smrtnu kaznu. Toliko sam vremena proveo iza rešetaka. Sve što je trebalo da urade jeste napraviti neophodne testove na oružje“, izjavio je Hinton po puštanju na slobodu.

Iz savezne države Alabama još uvijek nije saopćeno ništa u vezi sa ovim slučajem. Advokat Bryan Stevenson izjavio je da ovaj slučaj treba da ukaže na nepravilnosti i nedostatke u sudskom sistemu SAD-a.

Hintonov advokat je izjavio da je njegov branjenik, tamnoputi Amerikanac, zbog rasizma nevin proveo 30 godina u zatvoru. Ray Hilton je 1985. godine proglašen krivim za ubistvo dvije osobe tokom pljački dva restorana u Birminghamu.

Policija u Alabami je kasnije u kući Hintona pronašla oružje, koje je bilo u vlasništvu njegove majke, te ustanovila da je to oružje korišteno tokom pljački. Ipak, posljednji testovi su pokazali da to oružje nije korišteno u pljački.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku