hamburger-icon

Kliker.info

Al Kaida nije u modi : Gospodarska kriza najveća sigurnosna prijetnja Americi

Al Kaida nije u modi : Gospodarska kriza najveća sigurnosna prijetnja Americi

14 Februara
07:26 2009

Nacionalna obavještajna procjena sigurnosnih rizika. Što dulje treba da počne oporavak, veća je vjerojatnost ozbiljne štete strategijskim interesima SAD- a. Globalna gospodarska kriza i njezin destabilizirajući učinak na saveznike i protivnike, naznačajnija je sigurnosna prijetnja za Sjedinjene Države, rekao je u četvrtak američki Nacionalni obavještajni direktor Dennis C. Blair predstavljajući na senatskom svjedočenju novu Nacionalnu obavještajnu procjenu.Govoreći o globalnoj gospodarskoj krizi koja je počela u SAD-u i brzo se proširila na druge zemlje, Blair je rekao kako je »vrijeme vjerojatno najveća prijetnja. Što dulje treba da počne oporavak, veća je vjerojatnost ozbiljne štete strategijskim interesima SAD-a«.Blair koordinira rad 16 američkih obavještajnih službi, pred Odborom za obavještajne službe Senata ukazao je na globalne sigurnosne prijetnje za SAD.

Ukazao je da destabilizirajući učinak globalne gospodarske krize, kao najveće prijetnje, uključuje i vjerojatno smanjenje sposobnosti američkih saveznika da ispune svoje vojne i humanitarne obveze. To se, već se komentira, prije svega odnosi na sposobnost financiranja sve većih troškova u Afganistanu, ali i u cijeloj regiji u koju, osim političke koncentracije i planova treba uložiti i jako puno novaca kako bi se ti planovi i ostvarili.Kao prijetnju broj 2 za SAD, Blair je izdvojio »domaći i međunarodni učinak globalnih klimatskih promjena«.Treće najveće sigurnosno pitanje je »pristup sigurnim i čistim globalnim energetskim resursima, te upravljanje opskrbom hranom i vodom, posebno u svjetlu predviđenog rasta globalnog stanovništva za jednu milijardu do 2025. godine«.Sigurnost kompjutorskih komunikacija i prijetnje informatičkoj infrastrukturi SAD-a, od državnih i nedržavnih igrača, po Blairu su četvrta najveća prijetnja za SAD. Većina napada na američke mreže dolazi s internetskih adresa u Rusiji i Kini, rekao je direktor Blair.

Nova Nacionalna obavještajna procjena ukazuje i na napredak u okretanju mišljenja muslimana protiv terorističkih skupina poput Al Qaide. Istodobno se međutim ističe činjenica da unatoč slabljenju, Al Qaida i njezine podružnice, ostaju opasne, prilagodljive i voljne napasti teritorij SAD i američke interese diljem svijeta.Ističe se napredak na planu sigurnosti u Iraku. No, nuklearne namjere Irana nastavljaju zabrinjavati, kaže se u procjeni i ukazuje na »potencijal za iransko-izraelski sukob ili krizu«.Iako nam te prijetnje donose i izazove i prilike, mi smo usprkos tomu u jakom položaju da oblikujemo svijet odražavajući univerzalne težnje i vrijednosti koje su nam dragocjene: ljudska prava, pravna država, ekonomija slobodnog tržišta i socijalna pravda«, zaključio je Dennis Blair u Senatu.   (Kliker.info-Vjesnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku