hamburger-icon

Kliker.info

Aktuelno pitanje : Koga plaši visoki predstavnik Valentin Inzko ?

Aktuelno pitanje : Koga plaši visoki predstavnik Valentin Inzko ?

30 Jula
06:02 2010

Svaki svoj istup u javnosti, Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ukrasi tvrdnjom da neće dozvoliti rušenje BiH i obaranje Dejtonskog sporazuma i da će svi oni koji to rade osjetiti sankcije. I sve se završi na pustim riječima pa ostaje otvoreno pitanje zbog čega Incko prešućuje i uopće ne reagira na direktne nasrtaje i otvoreno rušenje države Bosne i Hercegovine. Za sada se može samo nagađati da li je po srijedi strah ili nešto puno krupnije?

Greška Zapada             Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina nema budućnost. Ona se može na silu održavati. Može ovako da klapa dok se spolja u nju ulijeva infuzija i stvara privid demokratije: kao svima nešto dobro, kao Evropljani nam nešto daju, a mi, kao, svi srećni… Ali ne može do dovijeka. Bosna nije faktor dugoročne stabilnosti regiona. A neko drugo rješenje jeste – kazao je prekjučer za beogradske medije Milorad Dodik, premijer RS, predsjednik SNSD-a i kandidat na oktobarskim izborima za predsjednika Republike Srpske.Na ovo Inzko uopće nije reagovao, prešla je preko ove rukavice bačene direktno u lice i međunarodna zajednica i komotno se može zaključiti da je tom šutnjom samo osokolila Dodika i poručila mu da za njega ne postoje nikakve granice.- Veliki svijet je stvorio ovu Bosnu da muslimane ne ostavi same. Ali, ni Srbima ni Hrvatima život s njima ne odgovara… Mi Srbi ne živimo u Bosni nego u Republici Srpskoj. Bosna je za nas moranje. Nešto što želimo da stresemo s leđa kao teret. To je jasno i strancima ovdje koji se sastaju godinama svakog petka da donesu odluke o BiH. I toj „ambasadorokratiji" je jasno da multietičnost može negdje da se sprovede, ali u Bosni je ona nemoguća. Bosna je mentalno podijeljena zemlja. Bosna je jedna velika greška Zapada – poručio je Dodik preko Beograda.

Crvena linija               I opet ništa, opet muk i šutnja visokog predstavnika, šuti i lider HDZ-a Dragan Čović.  Svakako da Dodik ima pravo na svoje mišljenje i pravo da ga javno saopštava, ali  on ide u sasvim drugom pravcu i poziva na rušenje države Bosne i Hercegovine proglašavajući Republiku Srpsku državaom i najavljujući njeno otcjepljenje:- Moramo da budemo strpljivi i da platimo cijenu vremena u kojem se nalazimo. U tom vremenu moramo da živimo za Srpsku i da je gradimo. Dakle, crvena linija je Republika Srpska. Od nje više ne damo nikome ništa!Izbori su za dva mjeseca, BiH se trese pod udarima nacionalista i zagovarača njenog nestanka, a visoki predstavnik samo obećava i obećava da  međunarodna zajednica neće dozvoliti ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH i podrivanje Dejtonskog sporazuma.Bosna i Hercegovina, priznao to neko ili ne priznao, već se raspada i ako je Inckova šutnja znak odobravanja Dodiku, onda bi trebalo javno reći građanima da od ove zemlje više nema ništa i da je samo pitanje trenutka kada će nestati. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku