hamburger-icon

Kliker.info

Ako i Trump podrži sankcije: Osniva se Fond težak 250 miliona dolara za borbu protiv utjecaja Rusije, BiH očekuje dio novca

Ako i Trump podrži sankcije: Osniva se Fond težak 250 miliona dolara za borbu protiv utjecaja Rusije, BiH očekuje dio novca

28 Jula
23:06 2017

Kongres Sjedinjenih Američkih Država usvojio je sinoć konačni tekst zakona o sankcijama Iranu, Rusiji i Sjevernoj Koreji, a nakon što je danas dobio podršku i u Senatu. Da bi zakon stupio na snagu potrebno je još da ga potpiše američki predsjednik Donald Trump, piše INS.

No, osim sankcija koje su privukle najviše pažnje, ovaj zakon sadrži i plan o osnivanju fonda za borbu protiv širenja ruskog utjecaja teškom 250 miliona dolara, a koji će biti utrošen na zemlje „koje su ranjive na ruski utjecaj“, uključujući i BiH.

Dakle, ukoliko Trump stavi potpis na zakon koji su podržale obje stranke demokrate i republilkanci, iduće godine će SAD pokrenuti snažne aktivnosti protiv ruske propagande u državama koje su na putu da postanu članice EU i NATO.

Naime, kako je INS ranije pisao član 254. Zakon predviđa osnivanje posebnog fonda za borbu protiv ruskog utjecaja u Evropi i na Balkanu. Daju se ovlasti vlastima SAD da u narednog budžetskoj godini za taj fond izvdvoje 250 miliona dolara.

VEZANI TEKST >>> INS OTKRIVA Osniva se Fond težak 250 miliona dolara za borbu protiv ruskog utjecaja na Balkanu

Taj novac bi, kako se navodi u zakonu, bio usmjeren u evropske države i države bivšeg Sovjetskog saveza kao antiteža sve snažnijem političkom, finansijskom i ekonomskom utjecaju Moskve.

Među državama koje bi trebale biti korisnice fonda je i Bosna i Hercegovina, kao jedna od država koja je u procesu ulaska u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) i Evropsku uniju.

Dio novca bi bio usmjeren i u ostale države koje su dio evroatlantskih integracijskih procesa: Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Kosovu te Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Predlagači zakona ističu da ruska vlada želi ostvariti utjecaj u Evropi i evroaziji, tako što pomaže političke stranke, nevladine organizacije, društvene grupe koje šire „nepovjerenje u demokratske institucije i faktore, promoviraju ksenofobiju, zatvorenost i na druge načine podrivaju evropsko jedinstvo.“

– Ruska vlada je uključena u dobro dokumentovane slučajeve korupcije s ciljem destabilizacije i kupovanja utjecaja u evopskim i evroazijskim državama – rečeno je u dokumentu.

Zakon pojašnjava da je formiranje fonda za borbu protiv ruskog utjecaja, a putem kojeg bi pomagali državama koje su izložene, neophodno jer države nemaju dovoljno resursa da se same izbore, „ruskoj agresiji“ te očekuju američku pomoć.

Između ostalog, dio novca od 250 miliona dolara trošio bi se i na jačanje infrastrukture i mehanizama za jačanje odbrane od cyber napada, ali i za borbu protiv korupcije, jačanje vladavine prava i pravosuđa spomenutih država. Zakon konstatira da Rusija direktno kontrolira svoje medijske projekte u široj regiji, dok guši opoziciju i slobodno novinarstvo unutar svojih granica.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku