hamburger-icon

Kliker.info

Akcije Mreža i Pandora : Sindikalci danas otkrivaju nove detalje u slučaju Čaušević ?

Akcije Mreža i Pandora : Sindikalci danas otkrivaju nove detalje u slučaju Čaušević ?

20 Aprila
08:23 2015

Kemalhaps34Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje održat će press konferenciju u ponedeljak, 20.04.2015. godine u 12 sati, u zgradi UIO u Banja Luci, a teme su akcija “Mreža” i “Pandora” u kojima su uhapšeni i službenici UIO BiH, dok je u Pandori uhapšen bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević, piše bh. novinska agencija Patria.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH za agenciju Patria kazao je da nije upoznat sa detaljima sutrašnje konferencije niti zašto su tema baš ove dvije akcije.- Obratit će se tri predsjednika Sindikata UIO BiH, a za više detalja morat ćemo pričekati do sutra.Direktor UIO BiH Miro Džakula neće prisustvovati konferenciji.

AKCIJA MREŽA

Podsjećamo, Granična policija je 16. aprila izvršila akciju Mreža i pretrese na 11 lokacija i tom prilikom uhapsila 11 osoba, od čega je sedam carinskih službenika.Carinski službenici uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su u cilju sticanja protipravne imovinske koristi u proteklom periodu počinili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi i krijumčarenje.

U istoj akciji uhapšena su dva granična policajca i još dva lica. Akcija je izvedena po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.Nakon hapšenja iz UIO BiH su kazali da ukoliko bilo kojem službeniku UIO bude određena mjera pritvora, istom se, u skladu s važećom legislativom odmah određuje suspenzija s radnog mjesta.

AKCIJA PANDORA

U akciji „Pandora“ koju je izvela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 18. juna 2014. godine uhapšene su 54 osobe, a najzvučnije ime je Kemal Čaušević bivši direktor UIO BiH.Kako je tada saopćeno iz SIPA-e svi se dovode u vezu s krivičnim djelima za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te carinske i porezne utaje. Pritvor je rada određen Čauševiću i još devet osoba.

Čaušević je pušten na slobodu 12. septembra 2014. godine, a prethodno je pristao na saradnju s Tužilaštvom BiH kako bi se razotkrila i ostala imena u predmetu koja se dovode u vezu s poreznim i carinskim utajama.Podsjećamo, u iskazu koji je dao Tužilaštvu BiH Čaušević je prozvao mnoge političare i moćnike za razne malverzacije iz SDA, HDZ, SNSD-a, a samo neki od njih su Dragan Čović, Nikola Špirić…

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku