hamburger-icon

Kliker.info

Akcija Urban : Hapšenja zbog višemilionske korupcije u Sarajevu

Akcija Urban : Hapšenja zbog višemilionske korupcije u Sarajevu

29 Novembra
16:36 2016

urban1Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo jutros su uhapsili sedmero ljudi koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja i poreznu utaju kojom su pričinili štetu budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona konvertibilnih maraka (milion i po eura).

Prema pisanjima bosanskohercegovačkih medija, u akciji su uhapšeni Fahrudin Oručević (bivši ministar obrazovanja KS i profesor na Elektrotehiničkom fakultetu u Sarajevu), Narcis Behlilović (bivši dekan ETF-a), Irfan Turković (prodekan ETF-a), vještak Kenan Softić, Nedžad Bubica (vlasnik kompanije LAKE) te Enes Begović i Lamija Maglić-Tajić, službenici Općine Novo Sarajevo.

U okviru akcije “Urban”, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršeni su pretresi objekata na sedam lokacija i uhapšeno je sedmero ljudi, prenosi Anadolija.

Organizovani kriminal

“Akcija se izvodi zbog postojanja osnova sumnje da su uhapšeni počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene, poticaj na izvršenje krivičnog djela, i porezna utaja, uslijed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona konvertibilnih maraka (milion i po eura)”, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predani tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Margery
    Margery 14 Decembra, 19:56

    I discovered yo81&u2#7;re blog via searching the net and I have to say. A Enormous Thank you very much, I believed that the article was extremely informative I will revisit to see what more great information I can recieve here.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku