hamburger-icon

Kliker.info

Akcija “Trzaj”: Uhapšena sedmočlana grupa koja je krijumčarila oružje za Švedsku

Akcija “Trzaj”: Uhapšena sedmočlana grupa koja je krijumčarila oružje za Švedsku

28 Marta
06:06 2015

Trzaj2Sedam osoba uhapšeno je na području Bijeljine pod sumnjom da su činile mrežu koja je oružje iz RS i Srbije preprodavala kriminalnim grupama u Švedskoj, potvrđeno je tokom dana iz pravosudnih izvora.Uhapšeni su Milija Vlačić, Zoran Jovanović, zvani Tigar, Aleksandar Ćuković, kao i P.B., N.Đ., M.Đ., V.D., a pretreseno je sedam lokacija.

Tužilaštvo tereti osumnjičene da su kupovali oružje municiju i minsko-eksplozivna sredstva u Srbiji i Republici Srpskoj, a zatim ih prodavali u Švedskoj i Sloveniji.

Dragica Tojagić, glasnogovornica Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, koje vodi cijelu akciju, potvrdila je kako su uhapšeni organizirali uhodani lanac preprodaje ilegalnog oružja, na čemu su stekli značajnu zaradu.Policijska akcija provedena u petak rezultat je duže istrage u koju su bile uključene policija i pravosuđe Švedske, Slovenije, Srbije i RS.

Tokom pretresa pronađeni su mobilni telefoni, SIM kartice, tri kilograma eksploziva, ručne bombe, teški mitraljez, više komada municije različitog kalibra, više komada detonatorskih kapisli i drugi predmeti koji se mogu povezati s kaznenim djelom ‘organizirani kriminalitet”, a u vezi s kaznenim djelom “nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija”.

U ranijem razdoblju provođenja navedene akcije, na području Republike Srpske pronađeni su i privremeno oduzeti: 46 komada ručnih bombi, dva komada električnih detonatorskih kapisli, automatska puška ”M70AB2” sa dva pripadajuća okvira i 60 metaka kalibra. 7,62 mm, pištolj marke ”CZ M70” kal. 7,65 mm sa pripadajućim okvirom i 32 metka, 5.700 tableta ”Ksalol” u originalnom pakovanju od jedan mg, koje se nalaze na listi opojnih droga-psihotropnih supstanci, 515 grama tableta nepoznatog porijekla u rinfuzi za koje se sumnja da sadrže narkotička sredstva.

Policija Kraljevine Švedske je na području Švedske oduzela dvije automatske puške nekadašnje jugoslavenske proizvodnje od D. T. Također su na području Slovenije pronađeni i oduzeti: 59 bombi, pet automatskih pušaka i 83 metka različitog kalibra.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku