hamburger-icon

Kliker.info

Akcija SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH : U Sarajevu uhapšen general Ramiz Dreković

Akcija SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH : U Sarajevu uhapšen general Ramiz Dreković

05 Decembra
08:28 2018

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) jutros je u Sarajevu uhapsila generala Ramiza Drekovića, bivšeg komandanta Petog i Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Kako javlja portal Klix Dreković je uhapšen u svom stanu u Alipašinoj ulici po nalogu Tužilaštva BiH, a zbog sumnje da je počinio ratni zločin na području Kalinovika 1995. godine.

Iz SIPA-e su kazali da nam za sada samo mogu potvrditi da je u Sarajevu uhapšena jedna osoba i da će više informacija biti poznato u devet sati. Međutim, informacije o Drekovićevom hapšenju potvrdili su nam advokati Mirsad Crnovršanin i Kadrija Kolić.

Ramiz Dreković rođen je 10. maja 1956. godine u Vesenićima, u općini Tutin. Poslije završene srednje škole upisuje vojnu akademiju koju završava 1980. godine u Banjoj Luci. Vojničku karijeru u bivšoj JNA započeo je u Bjelovaru, a samoincijativno je napušta u septembru 1991. godine u činu kapetana prve klase. Iz Bjelovara se vraća u BiH, u Bihać gdje se stavlja na raspolaganje Patriotskoj ligi. Međutim, napušta Patriotsku ligu i prelazi u Centar službi sigurnosti Bihać gdje obavlja poslove inspektora za odbrambene pripreme, te do početka rata radi na organiziranju otpora.

Avaz navodi da je početkom 1992. godine preuzeo dužnost komandanta Opštinskog štaba TO i na toj dužnosti ostao do kraja augusta 1992. godine kada je postao komandant novoformirane Unsko-sanske operativne grupe. Formiranjem Petog korpusa, a prema naredbi Štaba vrhovne komande OS Republike BiH od 14. oktobra 1992. godine postavljen je na formacijsko mjesto komandanta korpusa. Prema odluci Predsjedništva RBiH od 14. decembra 1993. godine unaprijeđen je u čin brigadnog generala.

Podsjećamo, Peti korpus bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH, a formiran je na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu.

Tokom cijelog rata korpus je djelovao u teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprotstavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostrukom neprijatelju. Na dan formiranja Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Odlukom Predsjedništva RBiH Dreković je 19. januara 1994. godine preuzeo Četvrti korpus Armije RBiH. Nakon komandovanja Četvrtim korpusom obavlja i poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije RBiH. Na 5. godišnjicu formiranja Armije RBiH, 15. aprila 1997. godine, unaprijeđen je u čin divizijskog generala (generalmajora).

Dreković je nakon penzionisanja bio savjetnik nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a nakon toga i savjetnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku