hamburger-icon

Kliker.info

Akcija ”Pandora” : Uhapšen bivši direktor UIOBiH Kemal Čaušević, te više od 50 osoba

Akcija ”Pandora” : Uhapšen bivši direktor UIOBiH Kemal Čaušević, te više od 50 osoba

18 Juna
14:05 2014

lisice3Bivši direktor bosanskohercegovačke Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i tridesetak zvaničnika carinskih organa uhapšeni su u okviru najveće poslijeratne istrage za krivična djela korupcije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.Lokalni mediji prenose da su među uhapšenima bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH te Alija Mašić, šef Carinske ispostave Sarajevo.U toku su aktivnosti po nalogu Tužilaštva BiH na 40 lokacija širom države.

Višemilionska imovinska korist

Na više desetina lokacija pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode ili stavili pod nadzor 54 osobe u okviru akcije ”Pandora”.Hapšenja su provedena nakon osmomjesečne istrage. ”Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, vezano za uvoz tekstilne i druge robe. Akcijom su obuhvaćeni bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH”, saopšteno je iz SIPA-e.Tužilaštvo BiH provodi i finansijsku istragu u ovom predmetu.Finansijska istraga provodi se s ciljem identifikovanja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilionskim iznosima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uvoz tekstila s lažnim deklaracijama

Kako je u aprilu prošle godine objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), SIPA sumnjiči Kemala Čauševića da je godinama igrao važnu ulogu u prikrivanju nezakonitosti pri uvozu tekstila.U tim je poslovima zbog utaje carinskih dažbina i PDV-a budžet BiH oštećen za najmanje šest miliona konvertibilnih maraka (tri miliona eura), navela je SIPA u prijavi upućenoj Tužilaštvu BiH početkom 2011. godine.  Prema podacima iz izvještaja SIPA-e, Čaušević i drugi uposlenici UIO-a su, navodno, dozvoljavali uvoz tekstila sa lažnim deklaracijama o porijeklu robe.

Sud BiH je blokirao 11 nekretnina u vlasništvu Čauševića, javio je CIN. Podaci iz kupoprodajnih ugovora pokazuju da ukupna vrijednost nekretnina iznosi milion i 80 hiljada konvertibilnih maraka (540.000 eura), prenio je tada isti izvor.U rješenju Suda BiH je navedeno da se protiv Čauševića vodi više povezanih istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.Sud BiH je odbio žalbu Čauševićevog advokata Asima Crnalića, u kojoj se navodi da je njegov klijent već dugo godina među najbolje plaćenim menadžerima u BiH, te da je dio prihoda ostvario na osnovu kamata, članstva u odborima, te po ugovorima o zakupu, darovima i nasljedstvu. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku