hamburger-icon

Kliker.info

Akcija na četiri fronta : Biden pozvao da se zacijeli američka rasna podjela

Akcija na četiri fronta : Biden pozvao da se zacijeli američka rasna podjela

27 Januara
07:50 2021

Predsjednik SAD-a Joe Biden u utorak je pozvao da se zacijeli američka rasna podjela poduzimanjem koraka i suprotstavljanjem rasizmu i nejednakosti za koje je kazao da su predugo mučili Sjedinjene Države.

Rasne napetosti tinjale su tokom turbulentnog četverogodišnjeg predsjedanja Donalda Trumpa, a Biden naglašava da su opsadu Kapitola, koju su Trumpove pristaše izvršili 6. januara, iznijeli “lupeži, pobunjenici, politički ekstremisti i bijeli supremacisti”. Ali, Biden je rekao kako vjeruje da velika većina Amerikanaca vjeruje u jednakost, prenosi Reuters.

“Nikada nismo u potpunosti opravdali temeljna načela ove nacije da su svi ljudi stvoreni jednaki i imaju pravo da ih se jednako tretira tokom života”, rekao je Biden u izjavi u Bijeloj kući.

Dodao je da je sada vrijeme za djelovanje “ne samo zato što je to ispravno”, već će ako to učine “svima biti bolje”.

Biden poduzima akciju na četiri fronta – ograničavanjem američkoj vladi korištenja privatnih zatvora, jačanjem antidiskriminacijske regulative na području stanovanja, naglašavanjem predanosti plemenskog suvereniteta Indijanaca i osuđivanjem diskriminacije protiv Amerikanaca porijeklom iz Azije i s pacifičkih otoka za koju je kazao da je porasla tijekom pandemije.

Sjedinjene Države, koje još uvijek osjećajući nasljeđe ropstva ukinutog sredinom 19. vijeka, prošle su godine potresli prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti u mnogim gradovima kao odgovor na brojne incidente uključujući i smrt Georgea Floyda u Minneapolisu u maju 2020.

Na dan kada je prošle sedmice  preuzeo dužnost, Biden je potpisao izvršnu naredbu kojom se uspostavlja vladina inicijativa za rješavanje rasne nepravde i sistemskog rasizma u saveznim politikama, zakonima i programima.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku