hamburger-icon

Kliker.info

Akcija Gibraltar : Izdati nalozi za hapšenje Stipe Prlića, Nevena Kulenovića, Senada Zaimovića, Lajle Torlak….

Akcija Gibraltar : Izdati nalozi za hapšenje Stipe Prlića, Nevena Kulenovića, Senada Zaimovića, Lajle Torlak….

22 Oktobra
13:47 2014

Gibraltar321Devet osoba, među kojima su direktori telekomunikacijskih i marketinških agencija je uhapšeno u Bosni i Hercegovini zbog finansijskih malverzacija koje su oštetile državni budžet za višemilionske iznose, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Među osumnjičenima su direktori Eroneta Stipe Prlić i Zoran Bakula, direktorica TV Pink BiH Lajla Torlak, suvlasnik Alternativne televizije Darko Aleksić, direktor agencije MITA Group Ejub Kučuk, direktor agencije Fabrika Senad Zaimović, te Neven Kulenović, direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Belma Kulenović i Sanjin Kulenović.

“Bitno je istaći da su financijskim malverzacijama koje su predmet istrage, budžet naše zemlje a samim tim i svi građani, oštećeni za višemilijunske iznose. Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji, u procesu približavanja evropskim integracijama”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Iz SIPA-e je saopćeno da se akcija izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda.

“Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe svojim nezakonitim radnjama, na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvršili izvlačenje novca i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana”, saopćeno je iz SIPA-e.

Nezakonite transakcije

Tužilaštvo sumnjiči devet privedenih za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima.Po nalogu Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih sati, više stotina policijskih djelatnika Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) i drugih policijskih agencija vrši hapšenja i pretrese.U akciji sarađuju sa policijskim i pravosudnim agencijama Slovenije i Hrvatske.Pretresi se vrše na 17 lokacija, prenosi Fena.

U medijima se ranije spominjalo da se Prlić, Bakula i Kulenović sumnjiče da su preko kompanija na Gibraltaru izvlačili novac iz Eroneta, prenosi Srna.U ovom slučaju ove godine istragu je vodilo i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali je zatim Specijalno tužilaštvo Slovenije, koje je vršilo istragu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića zbog pranja novca u slovenačkim bankama, preko Tužilaštva BiH zatražilo izjašnjavanje o tome da li će Kantonalno tužilaštvo u Mostaru preuzeti ovaj predmet ili pružiti pravnu pomoć.

Izjave osumnjičenih

Senad Zaimović je izjavio da se nalazi u Hrvatskoj te da je za vijest da je osumnjičen saznao u jutarnjim satima, prenosi klix.ba.”Iz policije su došli da me traže u agenciji, nakon čega su me moji saradnici obavijestili o svemu. Odmah sam krenuo nazad, jer sam ja državljanin BiH, te ću odmah po dolasku u našu zemlju, otići u prostorije SIPA-e da vidim o čemu se radi”, kazao je Zaimović, koji je i predsjednik Hokejaškog saveza BiH i vlasnik Radija Sarajevo.Ističe kako je priča o koruptivnom djelovanju Eroneta sa marketinškim agencijama stara već nekoliko godina.”Ne znam zašto sam ja osumnjičen, kada nisam nikada ništa radio sa Eronetom”, rekao je.

Ejub Kučuk se putem svog Facebook profila oglasio povodom saopćenja Tužilaštva BiH da je jedan od osumnjičenih.”Obzirom na razvoj događaja, skratio sam odmor i poslovne obaveze i krećem za Sarajevo u kasnim popodnevnim satima. Čim dođem u Sarajevo, planiram se javiti istražnim organima i staviti se na raspolaganje. Nemam šta kriti, uvijek sam bio ponosan na rad MITA Group, izvršavanje obaveza prema uposlenim, državi i svim dobavljačima u dogovorenim rokovima. U potpunosti podržavam rad istražnih organa i organa vlasti jedine države koju imam”, napisao je Kučuk.Direktor MITA Groupa je naveo i da prema izjavama njegove porodice i saradnika niko nije dolazio njegovoj kući niti u MITA Group da izuzme dokumentaciju ili da nekog uhapsi. Kučuk je dodao da je za akciju saznao iz medija.

“Vjerujem da se radi o slučaju o kojem novine pišu godinama, a tokom svih tih godina nikada me niko nije pozvao da dam izjavu, svjedočenje ili da kažem bilo šta za navedeni slučaj. MITA Group nikada nije učestvovala ni u jednom poslu kojem je naručitelj ERONET, bili smo jedni od rijetkih koji su se godinama žalili na njihove postupke nabavke. O slučaju koji se spominje ne znam ništa, niti sam ikada znao”, napisao je Kučuk.”Neke od osumnjičenih/uhapšenih znam, radio sam s njima dugi niz godina obzirom da poslujemo u okviru iste branše još od 1997. godine. Saradnja s našom agencijom bila je korektna, a često su bili spremni na pomoć svima kojima je to trebalo. Između naših agencija nema bilo kakvih spornih poslova, a da je bilo kome iz MITA Group to poznato”.Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.  (Kluiker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku