hamburger-icon

Kliker.info

Akcija Balkanski ratnik : Ko je iz Sarajeva u luci Bar trebao preuzeti kokain

Akcija Balkanski ratnik : Ko je iz Sarajeva u luci Bar trebao preuzeti kokain

17 Oktobra
05:55 2009

Za narko-kartele iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i još nekoliko evropskih država ova srijeda bila je – crni dan. Kao što je „San“ objavio u petak, policija je zaplijenila čak 2,8 tona čistog kokaina. Vrijednost te droge mjeri se sa 120 miliona eura, a uličnom prodajom njena cijena bi dostigla 250 miliona eura.

Balkanski ratnik                  Akciju pod kodnim imenom „Balkanski ratnik“ vodili su američka agencija za borbu protiv narkotika DEA i Obavještajno – informativna egncija Srbije BIA, a u njoj su učestvovale i tajne službe Urugvaja i Argentine. Više od dva mjeseca trajala je ta akcija i na kraju je urodila plodom, a odmah su uhapšeni jedan Urugvajac i jedan Srbin koji je kod sebe imao poljski pasoš. U petak su u Beogradu uhapšeni Nikola Pavlović, Željko Vujanović i Marko Bulatović koji se dovode u vezu s krijumčarenjem kokaina.U nekoliko evropskih država u toku su hapšenja članova međunarodne kriminalne grupe među kojima, kako saznajemo, ima i državljana Bosne i Hercegovine.Droga je zaplijenjena na brodu koji je bio ukotvljen u urugvajskoj luci Santa Lusija, udaljenoj 25 kilometara od Montevidea. Kako se saznaje, taj brod koji je plovio pod engleskom zastavom, trebao je svoju plovidbu završiti u crnogorskoj luci Bar gdje je kokain čekan.

Transport preko BiH                 Prema informacijama do kojih smo došli, 2,8 tona kokaina naručio je i odmah isplatio jedan crnogorski narko – klan koji je jako dobro povezan sa narko –klanovima u Sarajevu i Beogradu.Izvori „Sana“ kažu da su neki sarajevski narko – bosovi trebali biti u luci Bar prilikom predaje droge. Naime, jednu količinu kokaina oni su trebali preuzeti, ostaviti dio za tržište u BiH i ostatak prebaciti u zapadnoevropske zemlje. S obzirom da je droga zaplijenjena i da se o tome vodi međunarodna istraga, sada je među njima zavladala prava panika. Treba reći da su oni dio međunarodnog ganga specijaliziranog za krijumčarenje droge, a koji obrće milijarde eura. Inače, jedan važan krak ilegalne evropske maršrute droge vodi preko Sarajeva i BiH.Kokain zaplijenjen na brodu u urugvajskoj luci stigla je iz Kolumbije i Argentine, a urugvajska luka se smatra uhodanim kanalom za transport droge između Južne Amerike i Evrope. Eksperti za borbu protiv krijumčarenja droge kažu da je uočljivo da se posljednjih godina ilegalni putevi kokaina i heorina sve više premještaju ka Mediteranu i Jadranu.

Slijedi obračun između narko – klanova u regionu

Stručnjaci za borbu protiv krijumčarenja droge kažu da će sasvim sigurno, nakon zapljene 2,8 tona kokaina, doći do velikih obračuna unutar narko – kartela u našem regionu, prije svega u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.Pri tome se oni pozivaju na podatak da je kupovina tih 2,8 tona kokaina bila finansirana udruženim sredstvima nekoliko klanova „ i mnogi će sada mnogima ostati dužni pa je za očekivati pravi rat među narko-trgovcima“. (Kliker.info-San)

 
 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku