hamburger-icon

Kliker.info

Akademik Rešid Hafizović : Moramo to “ikre” vratiti u naše živote, kuće, mahale…

Akademik Rešid Hafizović : Moramo to “ikre” vratiti u naše živote, kuće, mahale…

29 Oktobra
21:37 2014

hafizovic88okviru redovne mjesečne tribine Naučnoistraživački institut „Ibn Sina” u Sarajevu, organizira seriju predavanja o temi „Racionalnost i religioznost”. Prvo predavanje iz ove serije večeras je održao akademik  Rešid Hafizović, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a tema je bila „Znanje je svjetlo koje osvjetljuje i dohvaća sami smisao života”.  Akademik Hafizović je mišljenja da bi se vratili znanju, moramo se vratiti prvoj zapovjedi Božijoj s kojom je islam kao završnica autentičnog religijskog monoteizma i krenuo, a to je “ikre” (ar. čitaj, uči) .

– Moramo to „ikre” vratiti u naše živote, u naše škole, kuće, naše mahale, u naš svekoliki društveni i politički i drugi ambijent. Da to znanje zaista bude prava vrijednost koja se vidi ns svakom mogućem koraku – kazao  je u izjavi za Agenciju Fena akademik Hafizović.Podsjeća da mi danas živeći vrijednosti koje živimo, stavljamo do znanja kao da nismo razumjeli to ‘ikre’ (ar.čitaj, uči), barem pokoljenje ovoga vremena, a niti vrednujemo te vrijednosti, vrijdnosti znanja. Ono se sve više gubi iz našega života.Za to, naglašava Hafizović, snose odgovornost, od vrtića pa nadalje, ne podjednako,  mjere njihove odgovornosti ili nadležnosti koje imaju, što idemo više ka vrhu hijerarhije, religijske, državne, političke, odgojno-obrazovne institucije, odgovornost je veća.
– Tako da ovi na vrhu moraju da pokažu najblistavije znanje, najvišu odgovornost i najviše smisla kako da podižu ljude kao ljudska bića – zaključio ja akademik Hafizović. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku