hamburger-icon

Kliker.info

Akademik Kukić o Deklaraciji HNS-a :”Ne priznajući Haški tribunal i njegove presude, Čović šalje poruke kako njemu te evropske vrijednosti ne znače baš ništa”

Akademik Kukić o Deklaraciji HNS-a :”Ne priznajući Haški tribunal i njegove presude, Čović šalje poruke kako njemu te evropske vrijednosti ne znače baš ništa”

27 Januara
21:45 2019

Akademik Slavo Kukić komentarisao je za N1 jučerašnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora, te kazao kako je Deklaracija koju je juče uvojio ovaj Sabor samo pokazatelj kontinuiteta politike koju Dragan Čović vodi u zadnjih četiri, pet godina.

Na naše pitanje kako komentariše Deklaraciju VIII zasjedanja HNS-a je rekao: “Što se Deklaracije tiče, a i Hrvatskog narodnog sabora koji je juče održan, to je samo pokazatelj kontinuiteta politike koju Dragan Čović vodi u zadnjih četiri, pet godina, a koji se onda krije iza institucija, u ovom slučaju iza jedne nevladine udruge koju on uporno pokušava prevesti na razinu paradržavne tvorevine, kako ne bi preuzeo odgovornost za ono što se može događati on, nego ta institucija. Uostalom, da je ta institucija jako upitna i da vodi računa samo o grupnim interesima, ne i interesima Hrvata, pokazuje jedan detalj da od 14 predsjednika tih virtualnih strančica, nema niti jednog koji je izvan prostora od Stoca do Livna. Prema tome, smisao te udruge je da zaštiti grupne interese koji se protežu na tom prostoru“.

Što se tiče ovog dijela Deklaracije koji se odnosi na nepriznavanje Haškog tribunala, to je takođe dio kontinuiteta politike Dragana Čovića koja je usuglašena s politikom Milroada Dodika a koji Haški tribunal ne priznaje već nekoliko godina. U slučaju Milorada Dodika, doduše, to nije ništa neobično, jer on međunarodne institucije tako i tako ne priznaje, njemu nije tako i tako orijentacija društva evropskih naroda. U slučaju Dragana Čovića, to je pokazatelj jednog licemjerstva budući da on stalno sebe predstavlja promicateljem evropskih vrijednosti, uostalom, o evropskim vrijednostima govori se i u ovoj Deklaraciji, a u stvarnosti on vrlo jasno, ne priznajući Haški tribunal i njegove presude, šalje poruke kako njemu te evropske vrijednosti ne znače baš ništa“, istakao je Kukić za N1 te dodao:

Sve što Dragan Čović radi je udar na sistem evropskih vrijednosti i s takvim udarom on je zapravo svugdje u Evropi prepoznat kao čovjek s kojim se ne može ozbiljno raditi, bez obzira koliko to izravno govori. Jedno vrijeme je on kotirao kao čovjek s kojim se može Bosna i Hercegovina približavati društvu evropskih naroda. Takva uvjerenja u Evropi su definitivno stvar prošlosti i ja sam sasvim siguran da će evropski i američki kurs prema njemu biti sve oštriji“.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku