hamburger-icon

Kliker.info

Akademik Esad Duraković : Vrijeme je da patriote i intelektualci izađu iz zavjetrine

Akademik Esad Duraković : Vrijeme je da patriote i intelektualci izađu iz zavjetrine

10 Februara
03:55 2014

DurakovicE12Gost Dnevnika TV1 bio je ugledni intelektualac, odličan poznavalac političkih prilika u BiH, akademik Esad Duraković, koji je govorio o političkim dimenzijama protesta u BiH.

TV1: Kako ocjenjujete sve proteste koji su ovih dana aktivni u gradovima Federacije BiH?

DURAKOVIĆ: Prvih dana kada su protesti krenuli, obradovao sam se jer sam mislio da se narod konačno osvještava, da stičemo javnost koju jako dugo nismo imali. Onda je vrag odnio šalu, jer su stvari u svoje ruke preuzele neke druge snage. Oni koji su očigledno imali dobre namjere na početku ustuknuli su pred tim razbijačkim i razaračkim pohodom. Uvjeren sam da je sve što se događalo posljednjih dana, vandalski piromanski napadi u pet gradova FBiH jedan scenarij. Kad pogledate sinhronizaciju i koje su institucije napadnute, koji objekti i na koji način, koji uzrast ljudi je to radio, onda se u svakoj od tih akcija u svakom od pet gradova prepoznaje jedan rukopis ili jedan scenarij. Smatram da je to scenarij čiji nastavak treba očekivati.

TV1: Visoki predstavnik u BiH najavio je dolazak trupa EU, ukoliko situacija u BiH eskalira. Šta to znači?

DURAKOVIĆ: To znači da se ide ka stvaranju vanrednih snaga. Kada se ono stvori, protektor, odnosno snage koje podržava EUFOR,  određivaće o čemu će se raspravljati u vezi s BiH. Moguća su dva scenarija. Prvi je manje vjerovatan, odnosno da se ide ka stvaranju funkcionalne BiH, preuređenju Ustava, što je ključ za rješenje svih problema u BiH.

Druga mogućnost je uvođenje entiteta na mala vrata. Sve ovo zbiva se u određenom kontekstu. Posljednjih mjeseci, EU vode naše političare po svijetu nastojeći, kao, da riješe pitanje presude “Sejdić – Finci”, koja nema veze sa onim što oni predlažu. Presuda afirmiše građanski princip u BiH, a oni su je pretvorili u suprotnost. Potenciraju etnocentrizme i dalje etničke razlike i produbljavanja.

Pošto su bošnjački političari i patrioti uopšteno kazali da se na to ne može ići, onda je vjerovatno scenarij da se stvori vanredno stanje kako bi se onda mogao preurediti Ustav FBiH i uvesti treći entitet. Kontekst nas upućuje u tom pravcu.

TV1: Još jedna činjenica ukazuje da postoji politička instrumentalizacija protesta u nacionalističke i stranačke svrhe. Naime, hrvatski premijer Milanović danas je posjetio Mostar, a istovremeno su Dodik i Bosić otputovali u Beograd na sastanak sa Vučićem. Kako tumačite napadnu zainteresovanost Beograda i Zagreba za sve što se dešava u FBiH?

DURAKOVIĆ: Zanimljivo je u kom se trenutku to događa. Ipak, nije prvi put, navikli smo da susjedi državnici i sa istoka i sa zapada, dakle Srbija i Hrvatska, kad god im zatreba zgaze suverenitet BiH. Pojavljuju se u našoj zemlji gdje i kada hoće, bez kontakata sa najvišim državnim organima. Ponašaju se kao da je to njihova teritorija. To je za mene gaženje suvereniteta BiH. Pri tome, ne treba zaboraviti da je iz obje te zemlje izvršena agresija na BiH. U najmanju ruku njihovo ponašanje je nekorektno i nediplomatski. U ovom slučaju, očito je to u funkciji njihovog daljeg cementiranja dogovora Čović – Dodik.

TV1: Kako izaći iz haotičnog stanja? Jesu li izlaz vanredni izbori, prekompozicija vlasti ili nešto treće?

DURAKOVIĆ: Jedino pravo rješenje je donošenje novog kvalitetnog ustava. Novi izbori i nove stranke ništa ne mogu donijeti. Mi se već 20-ak godina vrtimo u krug i očito je da nema pomaka. U Dejtonski sporazum ugrađeni su mehanizmi da mogu sve druge blokirati. Dakle, Ustav treba promijeniti.

Smatram da je situacija jako ozbiljna, čak i dramatična. Ne bih htio plašiti građanstvo, nego sugerišem ljudima da budu budni i ne budu naivni. Ovo više nema veze sa socijalnim buntom, ovo ima sasvim druge ciljeve. Patrioti i intelektualci treba da izađu iz zavjetrine i daju doprinos očuvanju BiH. Mislim da je čas kada će patrioti morati ponovo odlučno iskoračiti. (Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku