hamburger-icon

Kliker.info

Akademik Esad Duraković : Krivotvorenje “političke emancipiranosti”

Akademik Esad Duraković : Krivotvorenje “političke emancipiranosti”

04 Novembra
16:44 2018

Ovih dana je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, sjajno i zaglušujuće glasno artikulirao destrukcijsku politiku koju, zapravo, kreira i predvodi HDZ u Čovićevom vlasništvu, kao i politiku aktualnog vođstva HDZ u Republici Hrvatskoj: „Bošnjaci koji su izabrali Željka Komšića napravili su nam ogromnu uslugu, mi, HRVATI, BLOKIRAMO DRŽAVU…“

Piše : Esad Duraković (Vijesti)

Dakle, hadezeovska politika u regiji (ne samo ona u BiH) najzad skida masku europejstva, jer su, eto, izborom Željka Komšića dobili „argument“ da mogu javno i otvoreno, svom snagom, izvesti  političku i diplomatsku agresiju spolja i iznutra. Raguž je, možda i nehotice, ali svakako  s krajnjom bahatošću i ushićenjem one vrste kakvu osjećaju, vjerovatno, piromani i mineri, otkrio ono za šta dugo već znaju i Bošnjaci i druge ustavne patriote u BiH: cilj HDZ je, u svakom slučaju, permanentna opstrukcija i dekonstrukcija BiH, te puno revitaliziranje fantoma Herceg Bosna, nastalog akcijama udruženog zločinačkog poduhvata.

Drugim riječima – to je tako jasno iz Raguževe poruke koju izgovara „u ime Hrvata“ (…mi, Hrvati, blokiramo državu…) – čak da je Čović izabran, destrukcija BiH vršila bi se s te visoke pozicije, kao i do sada. No, pošto nije izabran, sada se može krenuti otvoreno u blokadu države. (Ima li još negdje u svijetu, gospodine Inzko, da politički lideri javno djeluju protiv vlastite države i da im zbog toga ne fali ni vlas s glave?!) Dakle, s Čovićem ili bez njega, „njihovi Hrvati“ idu u blokadu i rasturanje države! (Postoje, brojni su, i mnogo drukčiji Hrvati. Nikad se narod ne može poistovjetiti s jednom partijom, ili ideologijom. I to je jedan od zastrašujućih hadezeovskih anahronizama: svođenje nacionalnog na partijsko.)

Patriotima BiH nije to iznenađenje. Oni su, barem neko vrijeme, imali jednu dilemu: da li osujetiti  Čovićevu konstantnu i perfidnu opstrukciju s najviše državne pozicije, ili računati s ovom blokadom kao sa izvjesnošću… Komšić je bio jedina razumska patriotska alternativa; njegov izbor je faktički i simbolički opredjeljenje za zdravo građansko društvo, pri čemu etnički kriterij i identitet nije u konfliktu s građanskim kriterijem i identitetom. Druga stvar je to (i to je temeljni problem HDZ u obje države!) što se promiče načelo po kome su politički Hrvati samo oni koji su u HDZ-u. Dobro je što je Slaven Raguž tako gromoglasno i jasno izrazio ono što smo svi mi, zapravo, znali.

Moguće je da su Bošnjaci na prethodnim izborima utjecali na izbor Čovića, ili sada na izbor Komšića, ali su Čović i njegova partija tokom četiri godine činili baš sve da izgube povjerenje i Bošnjaka i patriota općenito. Ovakav izbor bio je jedino valjan s patriotskog stanovišta a istovremeno je zakonit. Patriote nisu mogli glasati za onoga ko se već dokazao kao dželat njihove domovine: to je pitanje elementarnog dostojanstva.

Taj gospodin vlasnik HDZ u „svojim“ županijama ne priznaje konstitutivnost Srba (Dodik mu ne zamjera zbog toga, jer je i on „svoj prostor“ očistio od Hrvata; oni su na istome zadatku!), ne priznaje bosanski jezik, ima svoj stolni grad, hoće izborni zakon kakav ne postoji u svijetu jer je izrazito diskriminatorski – protiv jednakopravnosti čak i među samim Hrvatima. To je jedna apsolutno retrogradna, s demokratskog stanovišta nakazna politika. No, uprkos činjenici da je sve ovo već poznato i očekivano, nameću se u vezi s tim barem dva zastrašujuća pitanja:

Prvo, zašto EU, njene institucije i predstavnici, pristaju na ta očita segregacijska naprezanja HDZ u obje države, pogotovu u Republici Hrvatskoj kojoj bi se moralo staviti do znanja – kao članici EU – da ne smije narušavati suverenitet susjedne zemlje u kojoj je – po presudi  najviše pravne instance u svijetu – učinila udruženi zločinački poduhvat?! Takav odnos EU – naročito s obzirom na ovu činjenicu o udruženom zločinačkom poduhvatu – zapanjujući je, politički i humanitarno šokantan. I to je, među mnogim drugima, dokaz o dezorijentiranosti savremene Evrope. Već nekoliko godina govorim javno, s velikim žaljenjem i zabrinutošću,  da je ona birokratizirana i dehumanizirana, sve više je, možda i nepovratno, ksenofobična. Indikativno je i zabrinjavajuće da danas jedina svijetla tačka u Evropi – gospođa Angela Merkel – silazi sa scene upravo pred najezdom mračnih sila. To će imati strašne posljedice za naš svijet.

Upravo ovih dana, Predsjednica Republike Hrvatske – po ko zna koji put, shvaćajući svoj mandat i kao važnu misiju za djelovanje na štetu BiH – izjavljuje kako „ta država (BiH) nije politički emancipirana.“ Na tu državu, za koju veli da nije politički emancipirana, izvršila je agresiju njena država i njena partija, a Sud UN presudio je da su učinili zločinački poduhvat protiv BiH.  Gospođa Predsjednica i njen Premijer (pa i poneki ministar) vršljaju kada god hoće po toj BiH nad kojom je izvršen udruženi zločinački poduhvat, diplomatskom agresijom narušavaju njen suverenitet, podržavaju Čovićev segregacijski HDZ, slika se i prijateljuje s presuđenim ratnim zločincima i td. i tsl. KO JE TO ONDA POLITIČKI BAHAT I AGRESIVAN, KO TO NIJE POLITIČKI EMANCIPIRAN, gospođo Predsjednice?! Mogli biste mnogo šta naučiti od BIH upravo glede tolerancije i političke emancipiranosti…

Pružite ruku Bosni i Hercegovini… Prijateljski. Iskreno. Pokažite da imate državničku mudrost i odvažnost, a ne neproduktivno populističko udvorništvo.

Drugo, i to je posebno indikativno – dok hrvatski parlamentarci po institucijama EU denunciraju BiH, zahtijevajući u BiH upravo ono što nijedna evropska zemlja nema, bosanski, ili probosanski politički subjekti su nemušti, neshvatljivo pasivni, umjesto da sve učine za demaskiranje tih denuncijacija u čijoj samoj osnovi je segregacija. Postoji ozbiljna mogućnost da Evropa, ovakva kakva jest – birokratizirana, neupućena, neposvećena, indolentna – povjeruje hadezeovskim dojavljivačima. Iz BiH nema adekvatnog, ili gotovo nikakvog odgovora.

Pa ne može ga ni biti, nažalost, jer ovdje gotovo da i nema više politike – ona se, u većini, transformirala u mafijaške interesne klanove.

Podijeli

2 0 komentara

 1. Delay
  Delay 04 Novembra, 17:09

  Komsic i jos puno Komsica su rjesenje za BiH – i za Covica i za Dodika. Gradjanska opcija. Ponavljati samo evropske vrijednosti i gurati ih pod nos ucmaloj Eropi i stavljati ih pod znak jednakosti sa politikom zajednistva i suzivota a separatisticku politiku hdz-a pod znak nejednakosti sa stecevinama i civilizacijskim postignucima Evrope i Svijeta – bez obzira koliko se oni gluhi i coravi pravili. Ponavljati, gurati, ukazivati, porediti, ponavljati, prozivati ih stalno pred svima i pitati ih zasto zatvaraju oci i zacepljuju usi pa pustaju dvojicu fasista da dovrse posao svojih presudjenih prethodnika

  Odgovori
 2. FAJTER
  FAJTER 05 Novembra, 15:59

  Koji su to bosanski patrijoti gospodine akademik.SRBI i HRVATI u 99 posto slučajeva to nisu.nemojte gledati na te podguzne buve u Bliskoistočnom Sarajevu koji se slučajno zovu željko,mirko,svetozar,miro,islavo kukićiz Mostara jer da se nisu ženidbom ili udajom vezali za vas bili bi vam veći protivnici od nas.VI mislite davam je Incko prijatelj,a nevidite da on gleda u one koji ga plaćaju a za vas ga zaboli uvo.nismo mi protiv vas kao naroda(mada vi protiv nas jeste)već protiv vaše bezobrazne i nerealne građanske politike u zemlji koja je ustavno napravljena kao zemlja KONSTITUTIVNIH naroda prevashodno pa tek onda i ostalih koji u njoj žive.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku