hamburger-icon

Kliker.info

Akademik Esad DurakoviĆ : Bosna je više od države, Bosna je ideja!

Akademik Esad DurakoviĆ : Bosna je više od države, Bosna je ideja!

19 Novembra
14:56 2018

Govoreći za  TV N1  o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Esad Duraković, akademik, ukazao je da u zemlji, regiji i svijetu postoje faktori koji žele i rade na njenoj konačnoj podjeli. Ali je optimističan da se to neće desiti uz poruku da je Bosna i Hercegovina više od države, više od partije, da je ona ideja.

Nije saglasan sa mišljenjem da su Hrvati u Bosni i Hercegovini diskriminisani. Kako je kazao, šokiran je time da političko vodstvo tj. obje Hrvatske demokratske zajednice “permanentno forsiraju negativnu intervenciju, agresijsku diplomatiju”, što je objasnio na sljedeći način:

“Hrvatski dužnosnici upadaju u Bosnu i Hercegovinu gdje hoće i kada hoće kao da je to njihov teritorij. To je neka vrsta diplomatske agresije”.

Duraković je u razgovoru za N1 izrazio zabrinutost što Evropska unija dopušta “flagrantno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine”. Smatra da se to ne bi dešavalo da je Evropska unija Hrvatskoj “očitala lekciju”. Također je zabrinut za negativan trend koji se pojavio nakon presude haškoj šestorci za udruženi zločinački poduhvat.

Evropsku uniju je opisao kao “politički dezorijentisanu, dehumaniziranu i birokratiziranu” u kojoj ne postoje “pravi vizionari” sa izuzetkom Angele Merkel.

Prema njegovim riječima, u Evropskoj uniji postoje faktori koji “nisu naklonjeni samoopstojnosti Bosne i Hercegovine”, te je dodao:

“To je dio projekta nekih snaga u Evropskoj uniji koji žele da se Bosna i Hercegovina destabilizira i konačno podijeli. Već 25 godina nastoje da razvale i raščerupaju Bosnu i Hercegovinu. Ali, nisu uspjeli da je unište. Bosna je više od države. Bosna je više od partije. Bosna je zemlja koja obuhvaća državnost, kulturu i povijest. Na kraju krajeva, Bosna je ideja. Ona može poslužiti kao uzor za multikulturalnost, multietničnost i toleranciju. Bosna i Hercegovina bi trebala poslužiti kao uzor Evropskoj uniji”.

Smatra da Evropska unija nije u stanju uvidjeti vrijednosti Bosne i Hercegovine zbog svoje “birokratiziranosti”. Kao razlog nemogućnosti dogovora u državi je naveo političku konstrukciju.

Duraković je istakao i to da je tužan zbog toga što se Angela Merkel povlači jer je vodila “sjajnu” politiku, te je poručio da je njeno “uzmicanje pred desničarskim i profašističkim snagama znak koji sve nas treba zabrinuti”.

Komentarisao je i negiranje Ane Brnabić, premijerke Srbije, da se u Srebrenici desio genocid tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

“Da je premijerka kazala nešto drugačije, bio bih iznenađen. Ali, ovako nisam iznenađen. Srbija nije odustala od Bosne i Hercegovine kao ratnog plijena. Od rata na ovamo u Srbiji su dominantno na političkoj sceni ljudi koji su bili protagonisti rata – Nikolić, Dačić i Vučić. Premijerka govori ono što Vučić misli”, rekao je.

Tema razgovora s Durakovićem u Novom danu N1 televizije je bilo djelovanje bosanskohercegovačkih političkih stranaka. S tim u vezi je podctrao da oni adekvatno ne reaguju na politike Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini odnosno da se svode “na interesne zajednice”.

Govorio je i o izboru Milorada Dodika za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekavši da je “apsurdno da član Predsjedništva bude gospodin koji javno govori kako ne voli ovu zemlju”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku