hamburger-icon

Kliker.info

Čak 20 svjetskih kompanija zainteresovano za izgradnju autoceste na koridoru Vc

Čak 20 svjetskih kompanija zainteresovano za izgradnju autoceste na koridoru Vc

23 Septembra
06:09 2006

Premda je ministar prometa i komunikacija BiH Branko Dokić najavio kako će u sljedećem razdoblju glavna aktivnost njegova ministarstva biti zainteresirati potencijalne koncesionare za izgradnju autoceste na koridoru 5C, bh vlasti, zapravo, i neće morati ulagati poseban trud da bi privukle strane ulagače. Interes za izgradnju autoceste na koridoru 5C, kako saznaje Večernji list, već je iskazao neočekivano velik broj potencijalnih ulagača. Čak 20 najvećih svjetskih koncesijskih kompanija prijavilo se, nakon obavjesnog poziva o namjeri BiH da autocestu gradi dodjelom koncesije, a njihovi predstavnici boravili su, tijekom godine, u BiH, kako bi se detaljnije informirali o mogućnostima koje im se nude. Šef tima za kordinaciju aktivnosti na pripremi izgradnje autoceste Naim Kupusović potvrdio nam je da se radi o tvrtkama iz Europe i Azije, velikim investitorima u autoceste, ali nije mogao otkriti njihova imena, jer je taj podatak pod embargom Svjetske banke. Točno, radi se o 20 kompanija iz sedam zemalja, i to iz Španjolske, Francuske, Italije, Austrije, Grčke, Malezije i Indije. Više od toga vam ne mogu reći  kazao je Kupusović.  Nakon što, po najavama, 1. listopada ove godine bude završena Studija izvodljivosti, bit će ispunjen i posljednji uvjet za objavu međunarodnog tendera za dodjelu koncesije za izgradnju autoceste kroz BiH, koja se nalazi na paneuropskom koridoru Budimpešta – Ploče. Kupusović kaže da je zakon o koncesijama ostavio dovoljno mogućnosti da se projekt autoceste učini privlačnim inozemnim ulagačima. 
Koncesija se, po modelu – Izgradi, upravljaj, predaj – može dati na dovoljno dugi rok da bude isplativa onome tko je dobije. Može se odrediti da koncesionar osim prihoda od cestarine ima pravo i na izgradnju i korištenje određenih infrastrukturnih objekata uz autocestu, kao što su benzinske crpke, odmorišta, moteli. Država može pristati da sama sebi plaća PDV ili financira eksproprijaciju zemljišta. Konačno, koncesija se može dati na cijelu dužinu ili samo na dio autocste, objašnjava Kupusović. Sve će, naravno, ovisiti o ponudama koncesionara. Nakon izbora tri do četiri najbolja ponuđača s njima će biti obavljen tzv. dijalog kako bi se došlo do najboljeg rješenja i kompanije kojoj će biti dodijeljena koncesija. Tender za dodjelu koncesije, po ranijim najavama, trebao bi biti raspisan do kraja godine.
Odvjetnik Tomislav Jonjić smatra da je izručenjem njegova klijenta Sudu BiH obilaznim putem prekršen Ustav RH, te da su u slučaju njegova klijenta prekršena neke konvencije o ljudskim pravima, jer se početak njegova postupka odugovlači još od 2001. godine. I nakon izručenja Paška Ljubičića ostaje do daljnjega neizvjesno kada će početi sudski postupak u Sudu BiH, jer po postojećim zakonskim propisima strani odvjetnici ne mogu zastupati svoje klijente na sudovima u BiH. U tom slučaju ponovo bi se odugovlačilo s početkom jer novi odvjetnički tim treba neko vrijeme za proučavanje optužnice.

(Večernji list)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku