hamburger-icon

Kliker.info

Ajla Terzić : Jedan Baltimore

Ajla Terzić : Jedan Baltimore

28 Aprila
19:13 2015

Ajlat11Među najpoznatije američke brendove sportske odjeće na istočnoj obali, sa sjedištem u Baltimoreu, spada marka Under Armour. Reklame za ovaj brend čija odjeća nije nimalo pristupačnih cijena, koncentrisane su oko mota Protect this house (Zaštiti ovu kuću) i efektne su do te mjere da ih, zbog zvučnih efekata, na utakmici američkog fudbala možete zamijeniti sa najnovijim blockbusterom.

Piše : Ajla Terzić (Oslobođenje)

Zaštiti ovu kuću, dakle. Kada sam ove reklame prvi puta vidjela na jednoj utakmici u Marylandu tokom poluvremena američkog fudbala, pomislila sam Zaštiti kuću, od čega? Veliki plakat sa istim motom stoji i na samom ulazu u Baltimore, čija panorama u sumrak, sa šarmantnom gradskom lukom i poslovnim dijelom grada, modrim zgradama u stilu kolonijalne arhitekture i osvijetljenim stadionima nije mnogo inferiorna panorami New Yorka, od kojega ga dijeli jedno skretanje.

Protekli je vikend Baltimore sustiglo ono što se desilo u Južnoj Karolini, New Yorku, Los Angelesu, Fergusonu. 25-godišnji Freddie Gray posljednja je žrtva policijske brutalnosti i momak koji je umro pod nejasnim okolnostima nakon što je priveden 19. aprila. U policijskom kombiju, Gray je zadobio povrede kičmene moždine, da bi i umro sedam dana kasnije. U subotu se u Baltimoreu, koji se u ekonomskom smislu nerijetko poredi s Detroitom iako je situacija mnogo bolja posljednju dekadu, okupilo oko 2.000 demonstranata u gradskom centru. Masa  naroda se zaustavila kod stadiona baseball tima Orioles na Camden Yardsu i tu su protesti postali nasilni, uz razbijanje policijskih automobila i demoliranje obližnjih radnji. Barem je 1.200 policajaca čuvalo grad, s tim da ih je najmanje pet povrijeđeno u demonstracijama u kojima je 34 ljudi uhapšeno.

Kako je rekla gradonačelnica Stephanie Rawlings-Blake, Baltimore je jedan i ova poruka ima važniji smisao nego što se to čini na prvu. Crnačka je historija u ovom gradu neodvojiva od bjelačke. Babe Ruth, baseball igrač čiji se muzej i fantastični spomenik nalazi kod prelijepog stadiona u crvenoj opeki, jednako je velika i važna ličnost za povijest kako ove države, tako i čitave zemlje kao i gambijski rob Kinta Kunte. Ili bi barem trebao biti. Njemu su vlasnici plantaže kada su ga dovezli u Maryland odsjekli pola stopala zbog neposluha i na ovo podsjeća spomenik u Annapolisu, u luci prekoputa Starbucksa. Ili, bivši stanovnik Baltimorea, jedan od najuticajnijih pisaca na engleskom jeziku, Edgar Allan Poe treba da po važnosti rame uz rame stoji sa Thurgoodom Marshallom, koji je bio prvi afroamerički sudija na Vrhovnom sudu, po kojem danas nosi ime i baltimorski aerodrom.

Gray je posljednji u nizu stradalih civila u Americi usljed nejasnih okolnosti rezultiranih policijskom brutalnošću. Kelly Thomas (California, 2011.), Gill Collar (Alabama, 2012), Lopez Cruz (California, 2013), Eric Garner (New York, 2014), Michael Brown (Missouri, 2014), Tamir Rice (Ohio 2014), Walter Scott (Južna Karolina, 2015) samo su neki od crnaca različite dobi stradalih od strane bijelih policajaca.

Tu je svakako i 17-godišnji Treyvon Martin kojeg je u ljeto 2012. ubio na Floridi civil George Zimmerman u sklopu tzv. neighbourhood watcha (ovo je formacija građana koji u smjenama paze i obilaze svoje ulice i sumnjive aktivnosti prijavljuju policiji, a nastale su krajem 1960-ih). Godinu kasnije, Zimmmerman je oslobođen za drugostepeno ubistvo momka koji je tu večer izašao da kupi gazirani sok i čokoladicu. Dakle, zaštiti kuću od malodobnog crnca sa kapuljačom kojem je pao šećer?

Nije da se u Baltimoreu nema od čega čuvati i da se nema šta štititi. U ovom dominantno crnačkom gradu nije pametno ostaviti ni dva dolara u automobilu na vidnom mjestu, jer će vam zbog toga razbiti prozor. Također, samo dva bloka od centralne gradske luke gdje je ponosno usidren brod Konstelacija iz 18. vijeka aktivnog u ratu protiv Engleza, oko metroa se skupljaju narkomani i kurve. No, Los Angeles nije dominantno crn, kao ni New York, tako da ovo nije prerogativ za neposluh određenih demografskih populacija u Americi.

Pri tome, Camden je ime i stanice odakle kreće MARC voz za Washington D.C. gdje se stiže za manje od sat, dok je autocestom svakako kraće. Ironija je veća, dakle, da se ovakvo nasilje dešava na pragu glavnog grada Amerike koji je nastao kao trijumf civilnih sloboda, nakon okončanja rata između Sjevera i Juga.

E sada, od čega su Amerikanci 19. vijeka u, iz perspective bijelaca, “bratoubilačkom ratu” štitili kuću? Štitili su svoj identitet, svoj ekonomski integritet (robovski je rad bio na Sjeveru osnova proizvodnje, pogotovo pamuka i duhana), te budućnost svoje nacije. Nacije koja je sačinjena jednako od bijelih baseball igrača i crnačkih sudija Vrhovnog suda.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku