hamburger-icon

Kliker.info

Ahmet Davutoglu : Veze između Turaka i Bosanaca nikada neće biti prekinute

Ahmet Davutoglu : Veze između Turaka i Bosanaca nikada neće biti prekinute

08 Maja
15:08 2013

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu je u Sarajevu, na ceremoniji otvaranja novoizgrađene mevlevijske tekije „Balkanski mevlevijski istraživački centar" kazao da je ovaj objekt od neprocjenjivog društevno-historijskog značaja i pokazatelj je neraskidivih prijateljskih veza između BiH i Turske. Šef turske diplomacije je kazao da mu je čast biti na mjestu koje ima duhovno-historijski značaj, a koje se nalazi u neposrednoj blizini mezara šehida Sarajeva, Bosne i Hercegovine, pored mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika BiH, te mjestu i objektu koji je napokon sagrađen zbog niza historijskih teškoća. S obzirom na to da je rođen u gradu Konji, čija je općina izgradila tekiju i kao veliki zaljubljenik u Sarajevo, ponosan je na ovaj izgrađeni objekt.

Ispričao je da je prošle godine kad je boravio u Sarajevu u vrijeme  ramazana, rekao na skupu da „kada bi svi gradovi svijeta bili porušeni i samo Sarajevo ostalo, Sarajevo će biti dovoljno da bi civilizacija ponovo mogla biti rođena u Sarajevu“. Nakon toga ga je njegov student upitao, kada su Bosanci naučili bosanski jezik, jer je aplauz stigao prije prijevoda, a Davutoglu mu je odgovorio „kada se govori od usta do uha, onda vam je potreban prevodilac, ali kada govorite od srca srcu, onda vam predvodilac ne treba". – Turci i Bosanci su stoljećima govorili srcima i srdačno su razgovarali, a tako će ostati zauvijek i to niko ne može da spriječi – kazao je Davutoglu. Dodao je da je i rahmetli Alija Izetbegović govorio na taj način, srcem, te da je na ispravan način shvatao i iščitavao filozofiju i dubinu učenja Mevlane Dželaluddina Rumija. – Kao duhovni sljedbenik Mevlane Dželaluddina Rumija, čini mi veliko zadovoljstvo otvaranje ove tekije – kazao je Davutoglu i dodao da  veze između Turaka i Bosanaca nikada neće biti prekinute.

Prisjetio  se da je za vrijeme rata u BiH, dok je radio u Maleziji kao profesor, svakodnevno sanjao građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine i molio Uzvišenog Allaha, da jednoga dana dođe u Sarajevo, da bude s građanima ovoga grada. – U svim mojim molitvama je najviše bilo prisutno Sarajevo. Ponosni građani Sarajeva su bili ubijani i mučeni, ali nisu gajili mržnju. To je pokazatelj da su vjerni običaju Mesnevije – naglasio je Davutoglu. S obzirom na to da je mevlevijska tekija sagrađena 1463. godine i srušena 1950-ih godina, te da je promijenila lokaciju i sada je smještena na udaljenost nešto veću od 50 metara od mezarja na Kovačima, Davutoglu  je uvjeren da je uslišena molitva Ishak-bega Ishakovića. – Budućim generacijama ostavljamo ovaj objekt u amanet da ga čuvaju od napada i nasrtaja da bi ovaj objekt ostao vječno. U amanet ostavljamo tekiju Udruženju „Hadži Mujaga“ – rekao je ministar vanjskih poslova Republike Turske i poželio uspjeh u radu članovima, sljedbenicima mevlevijskog učenja. Uputio je molitvu Bogu za dušu Isa-begu Ishakoviću, Aliji Izetbegoviću, Halidu ef. Hadžimuliću, Mevlani Dželaluddinu Rumiju. Zahvalio je na pomoći i članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, načelnicima općina Seldžuk i Stari Grad Sarajevo, predsjedniku TIKA-e.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku