hamburger-icon

Kliker.info

“Agrokor ” je regionalni problem : Ministar Šarović zagovara usvajanje “Lex Agrokor”

“Agrokor ” je regionalni problem : Ministar Šarović zagovara usvajanje “Lex Agrokor”

23 Aprila
07:52 2017

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocijenio je kako će i BiH posegnuti za zakonskim rješenjima kojim će reagirati na rizike proistekle iz krize u poslovanju hrvatskog koncerna “Agrokor”, objavila je u subotu Radio-televizija BiH (BHRT).

“Trebamo vidjeti ima li u postojećem zakonodavstvu dovoljno prostora da držimo stvari pod kontrolom. Ako nema, onda što hitnije treba zatražiti zakonsko rješenje i to ili na razini BiH ili na entitetskim razinama što je stvar dogovora”, kazao je Šarović.

Novi posebni zakon mogao bi biti potreban kako bi se osigurala potpuna kontrola nad sistemom koji bi mogao biti uzdrman otežanim poslovanjem ali i eventualnim odljevom kapitala iz BiH.

Šarović je kazao kako se mora biti oprezan posebno imajući u vidu šta se dogodilo nakon što je slovenski trgovinski lanac “Tuš” bankrotirao ostavivši sve neplaćene dugove svojoj podružnici u BiH.

Stoga su, po Šarovićevom sudu, nužne mjere kojima bi BiH na temelju zakona a ne uredbi čija je efikasnost upitna zaštitili kapital, radna mjesta i dobavljače.

Šarović drži kako je nakon što se Hrvatska odlučila za donošenje “Lex Agrokora” kojim je intervenirala zbog situacije u ovom koncernu sasvim legitimno pravo zemalja u okruženju da štite svoj ekonomski prostor i kapital koji cirkulira unutar svake od ovih zemalja.

Vlasti u BiH za sada nadziru stanje i nema naznaka odljeva novca iz BiH u centar “Agrokora” u Hrvatskoj, rekao je ministar Šarović.

Vlada Federacije BiH trenutno posreduje između “Agrokorovih” firmi u BiH i njihovih dobavljača u nastojanju da se postigne dogovor o održivom modelu suradnje uz garanciju plaćanja dospjelih dugova.

Vlasti u Republici Srpskoj dosada nisu poduzele nikakve konkretne korake vezane za krizu u “Agrokoru”.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku