hamburger-icon

Kliker.info

Agencija Stratfor : Balkan je trenutno šahovsko polje velikih sila

Agencija Stratfor : Balkan je trenutno šahovsko polje velikih sila

08 Aprila
04:39 2010

 Posjeta Jamesa Steinberga BiH, u Americi se vidi kao nastavak zajedničkih evropsko-američkih napora da se dođe do napretka po pitanju  ustavnih reformi. Ali za razliku od „Butmira“, američka očekivanja su sada manja.U okviru posjete zamjenika američkog državnog sekretara, Jamesa Steinberga, Balkanu, američki analitičari ocjenjuju da su upravo posjeta i razgovori u Sarajevu od najveće važnosti. Komentarišući zajednički boravak ministra spoljnih poslova Španije, Migela Anhela Moratinosa i Jamesa Steinberga u BiH, iz američke geopolitičke obavještajne agencije Stratfor poručuju da i EU i Sjedinjene Države rade na tome da se nađe rešenje za situaciju u BiH i da se „poguraju“ ustavne  reforme.

Marko Papić analitičar Stratfora, za Deutcje Welle kaže:„Butmirski proces bio je ‘šamar u lice’ i EU i SAD. Ovom posjetom Moratinosa i Steinberga zapravo se obnavljaju evropsko-američki napori, ali uz minimalizaciju očekivanja. Indikacije su da jednino što se sada pokušava jeste da se dođe do neke vrste potpisanog dokumenta, kojim bi se sve strane u BiH, i političke i etničke, obavezale da će učiniti nešto poslije oktobarskih izbora.“Situaciju pred izbore u BiH u Stratforu ocjenjuju kao „napetu i obojenu etničko nacionalnim politikama“. Zato su i američka predviđanja da se do napretka i neke vrste dogovora među liderima u BiH može doći tek poslije izbora.

Primjetan veći utjecaj Ankare na BiH      Analitičari Stratfora ističu da sa velikom pažnjom posmatraju razvoj situacije na Zapadnom Balkanu, pogotovo sa aspekta borbe za uticaj drugih država na taj region. Marko Papić kaže da je u BiH primjetan sve veći uticaj Ankare. Tako smo neposredno pred dolazak Stajnberga, u Sarajevu imali prilike da vidimo i premijera i ministra spoljnih poslova Turske, zemlje koja je, prema informacijama Stratfora, imala veliki uticaj na neuspjeh prvih Butmirskih razgovora.Takvo „nadmetanje“ sila za uticaj u regionu može postati opasno za Zapadni Balkan, smatra Marko Papić i dodaje: „Dok takmičenje između Turske, Rusije, EU i SAD postaje sve intenzivnije u regionu Balkana, Srbija, BiH, Kosovo i druge države mogu da postanu šahovsko polje za velike sile. To nije ono što je u interesu Balkana.“

BiH „opasnija“ od Kosova              Činjenica je i da je američka spoljna politika rastrzana na mnogo strana, i da se zapravo postavlja pitanje koliko Sjedinjene Države i mogu da posvete pažnju Balkanu. Marko Papić, analitičar Stratfora, smatra da ne postoji mnogo toga što Amerika može da uradi u slučaju rješavanja situacije na Kosovu, ali, prema njegovim riječima, ni EU ni SAD ne mogu mnogo ovoga puta da postignu ni u BiH, sem da izdejstvuju neku vrstu potpisanog dokumenta. On  na kraju iznosi i mišljenje prema kome se situacija u BiH vidi kao ozbiljnije bezbjednosno pitanje Zapadnog Balkana, nego što je to slučaj sa Kosovom. (Kliker.info- Deutsche Welle)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku