hamburger-icon

Kliker.info

Agencija AP : Kremlj ima špijunski centar u Nišu?

Agencija AP : Kremlj ima špijunski centar u Nišu?

06 Oktobra
17:55 2016

centarCentar za djelovanje u slučaju nenadanih katastrofa, koji se nalazi nedaleko od  Niša , mogao bi biti tajna ruska vojna baza, piše agencija AP u tekstu naslovljenom Unutar ruske „špijunske baze“ na Balkanu.

“U komandnoj sobi nalaze se veliki ekrani za nadzor, u skladištu spasilačka oprema, a nezavršena siva betonska zgrada služi kao centar za obuku”, opisuje novinar AP-a humanitarni centar koji je nedavno posjetio.

Srbija je i dalje bliska Rusiji, dok su njeni susjedi sve više “nepovjerljivi” prema namjerama i prisustvu Rusije, posebno Bugarska, Rumunija i Mađarska. Sve zemlje oko Srbije, dodaje agencija, jesu ili članice NATO ili žele to biti.

Zapadni analitičari navode da je baza odgovor Kremlja na širenje NATO-a u regiji.

Čista izmišljotina

“Ako je istina, to bi bila prva baza Kremlja u Evropi izvan bivšeg Sovjetskog saveza od kolapsa Varšavskog pakta početkom 1990-ih.”

Zvaničnici Evropske unije su rekli kako će, ako Srbija postane članica, morati da se uključi u programe Unije za pomoć u vanrednim situacijama i da napusti ruske programe.

“Ruski partner u Centru je Ministarstvo za vanredne situacije, moćna poluvojna jedinica čije aktivnosti uključuju pomoć u katastrofama, ali obavlja poslove i za ruske sigurnosne službe”, piše AP.

Američka agencija podsjeća da je tadašnji ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu na otvaranju Centra 2012. rekao kako su spekulacije da Moskva želi napraviti vojnu bazu u Srbiji “čista izmišljotina”.

NATO nije zabrinut

Zvaničnici NATO-a nisu željeli dati izjavu o prirodi baze, rekavši samo da “nisu previše zabrinuti za njenu ulogu, koja god da je”.

Novinar AP-a navodi da je tokom posjete, kako kaže, takozvanom “Rusko-srpskom humanitarnom centru” našao “malo vidljivih dokaza” da se mjesto koristi za bilo šta drugo osim za borbu protiv poplava, šumskih požara ili drugih prirodnih katastrofa.

“Fotografije na videoekranima, u komandnim sobama, pokazane novinarima AP-a, bile su uglavnom sa nadzornih kamera postavljenih po objektu. U skladištu su bila ambulantna kola, džip ‘lada niva’ ruske proizvodnje, spakovani šatori, gumeni čamci i uglavnom protivpožarna oprema”, piše američka agencija.

Zamjenik direktora Vjačeslav Vlasenko izjavio je kako je Centar daleko od toga da je opremljen za špijuniranje susjedne Rumunije, gdje je nedavno instaliran američki antiraketni štit, ili Kosova, gdje su raspoređene mirovne snage NATO-a i gdje SAD ima bazu.

Odbili pomoć Rusije

“To su samo glasine. Nije moguće promijeniti ovaj centar u špijunski. Veoma je mali, od osoblja imamo samo tri srpska državljanina i pet Rusa i ništa više. Čak ni zgrada nije naša”, rekao je Vlasenko.

Požalio se da su susjedi Srbije, Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina, odbili pomoć Rusije tokom velikih prirodnih katastrofa i nedavne izbjegličke krize.

Hrvati su, prema njegovim riječima, bez ikakvog objašnjenja, odbili pomoć ruskih aviona u gašenju velikih šumskih požara na obali, a nisu htjeli prihvatiti ni šatore za izbjeglice.

“To je samo politika. Kažu da je Vladimir Putin loš, da Rusija želi dominirati. Politička motivacija treba izaći iz humanitarne pomoći”, rekao je Vlasenko.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku