hamburger-icon

Kliker.info

Afera “Prizma” : Brazil ogorčen izvjeątajima o ąpijuniranju

Afera “Prizma” : Brazil ogorčen izvjeątajima o ąpijuniranju

08 Jula
05:17 2013

Brazil je zatraľio razjašnjenje od američke vlade u vezi izvještaja da su njihove obavještajne agencije nadgledale na milione elektronskih i telefonskih komunikacija građana Brazila.Ove optuľbe je u subotu iznio brazilski list O Globo i bazirane su na dokumentima koje je otkrio odbjegli američki analitičar Edward Snowden. Brazil je primio izvještaje sa “velikom zabrinutošću” saopštio je ministar spoljnih poslova Antonio Patriota.   Predsjednica Dilma Rusef je u nedjelju sazvala ministarski sastanak povodom ovog pitanja, nakon izvještaja medija u subotu.

“Brazilska vlada je zatraľila razjašnjenje preko američke ambasade u Braziliji i brazilske ambasade u Vašingtonu”, rekao je on.Patriota je dodao da će traľiti od Ujedinjenih nacija da počne sa radom na regulativi kojom bi se “spriječile zloupotrebe i zaštitila privatnost internet korisnika”. Ministar za komunikacije Paolo Bernardo je rekao da će federalna policija i Brazilska telekomunikaciona agencija (Anatel) obaviti istragu kako bi se utvrdilo da li su internet provajderi u Brazilu bili uključeni u ovu šemu masovnog nadgledanja. “Ukoliko se to desilo, te kompanije su prekršile brazilske zakone i djelovale protiv našeg Ustava, koji garantuje pravo na privatnost”, kazao je Bernardo. “Međutim nadgledanje je vjerovatno vršeno preko podvodnih kablova i satelita. Većina kablova za međunarodne komunikacije ide preko SAD”, dodao je. Kako piše list O Globo, Brazil se nalazi u vrhu zemalja po broju građana čiji su telefonski pozivi nadgledani od strane američkih obavještajnih sluľbi, iako ta zemlja ima dobre odnose sa SAD. “Nije poznat tačan broj ljudi i kompanija koji su špijunirani u Brazilu, ali postoje dokazi da se radi o ogromnoj bazi podataka prikupljanoj na dnevnoj bazi”, kaľe se u izvještaju. 

“Brazil se pojavljuje na tabeli američke agencije (Nacionalna bezbednosna agencija ili NSA) kao glavna meta špijuniranja telefonskih poziva i drugih podataka, zajedno sa zemljama kao što su Kina, Rusija, Iran ili Pakistan”, prenosi Globo. Ove optuľbe su iznijete u trenutku velikih tenzija između SAD i latinoameričkih zemalja. U utorak je avionu bolivijskog predsjednika Eva Moralesa bio negiran prelet iznad Francuske, Italije, Španije i Portugala. Morales, koji se vraćao iz zvanične posjete Moskvi, je bio prinuđen da čeka 13 sati u Beču prije nego što mu je dozvoljen povratak u La Paz.  Francuska se izvinila za incident, okrivljujući za to “konfliktne informacije” koje su govorile da se Snowden  nalazi u letjelici. Vjeruje se da se američki uzbunjivač i dalje nalazi na aerodromu u Moskvi gdje je došao letom iz Hong Konga. Morales i druge latinoameričke zemlje su reagovale sa bijesom, osuđujući “neo-kolonijalistički” pristup SAD i nekih njenih evropskih saveznika.

Bolivija, Venecuela i Nikaragva su od tada saopštile da su spremne da prihvate Snowdenov  azil.Predsjednik Bolivije Evo Morales rekao je u subotu da bi dao azil odbjeglom američkom obavještajcu ukoliko bi to ovaj zatraľio, pošto su mu prethodno pomoć ponudili i lideri Venecuele i Nikaragve. Izjavljujući da se Bolivija "ne plaši" Sjedinjenih Američkih Drľava i njenih evropskih saveznika, Morales je kazao da bi bio voljan da da azil Amerikancu ukoliko ga on zatraľi, javio je AFP. Moralesova ponuda došla je nakon što su dvojica drugih ljevičarskih lidera iz Juľne Amerike – Nikolas Maduro iz Venecuele i Danijel Ortega iz Nikaragve, takođe rekli da bi pomogli Snowdenu. Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro u petak je ponudio azil Snowdenu  za koga se vjeruje da boravi na moskovskom aerdoromu "Šeremetjevo". Rusija ľeli da Snowden  ode iz te zemlje, u koju je došao 23. juna nakon što je objelodanio informaciju da američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) vrši špijuniranje na Internetu.  Snowden  (30) je prvo traľio azil u Rusiji, ali je poslije povukao taj zahtjev, a više od 10 zemlja je odbilo da ga primi. (Kliker.info- e-Novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku