hamburger-icon

Kliker.info

Afera Neum: Bačićima zaprijetili intervencijom specijalaca

Afera Neum: Bačićima zaprijetili intervencijom specijalaca

23 Augusta
15:04 2007

Nakon što su članovi porodice Bačić iz Neuma u našem listu najavili da će u znak protesta zbog otimačine oko 300 dunuma njihove zemlje 26. avgusta blokirati put u blizini lokalne crkve   i onemogućiti održavanje Dana općine Neum, jučer je intervenirala i policija.

– Iz Policijske stanice Neum jutros (srijeda) su mi došli kući   i direktno  zaprijetili da će, u slučaju za blokiramo put, intervenirati Specijalna jedinica za podršku MUP HNK kako bi nas rastjerali, jer je to kao javni put.  Rekao sam da mogu raditi šta hoće, ali da ja ne odustajem od protesta. Mi ćemo u nedjelju sigurno blokirati put – rekao je Pero Bačić za «Dnevni avaz». Pero Bačić kaže da oni koji stoje iza otimačine njegove zemlje, a prije svega bivši utjecajni Neumljanin Ivan Bender i ljudi okupljeni oko njega štite na ovaj način.

– Otmi Peri zemlju i onda pošalju policiju na Peru i sve je riješeno –  kaže nam Bačić.

Na tvrdnje policijskih organa da je put koji žele blokirati javni put, te da ne mogu izvršiti blokadu, Bačić odgovara da je on put privremeno dao Crkvi, koja ga je platila Općini Neum, ali da on nikada nije dobio novac.

Načelnik Općine Neum Đuro Obradović kazao je za «Avaz» da je tačno da je porodica Bačić imala velike površine zemlje u Neumu, da je bilo njene prodaje i oduzimanja, te da se sporovi oko toga vode već odavno. Ali, tvrdi da neke tvrdnje koje iznose Bačići nisu tačne. – Ja sam već održao  sastanak predstavnicima porodice Bačić, a i dalje izražavam spremnost da riješimo ovaj problem, da razgovaramo. Općina puno odgovornosti za nastanak cijelog slučaja, ali može pomoći da kako bi se ova neugodnost riješila – rekao je Obradović. Napominje da problem predstavlja i činjenica da Bačići i između sebe imaju neriješene, što je, po njemu, prioritet za dalje rješenje ovog slučaja.

Obradović vjeruje da do blokade puta na Dan Općine neće doći, da Bačići oni neće praviti skandal i da su vjerovatno bili u revoltu kada su to najavili.

F. VELE (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku