hamburger-icon

Kliker.info

Advokati “alžirske grupe” tužili BiH Sudu u Strazburu

Advokati “alžirske grupe” tužili BiH Sudu u Strazburu

28 Septembra
22:15 2006

Advokati američke firme "Wilmer Hale" iz Bostona podnijeli su Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv BiH zbog kršenja ljudskih prava i evropskih konvencija u vezi s postupanjem sa članovima tzv. alžirske grupe.

Tužba se odnosi na namjerno izbjegavanje vlasti BiH da pokrenu efikasne diplomatske napore na oslobađanju ovih šest ljudi i tako ispoštuju odluku Doma za ljudska prava BiH koji je 2002. i 2003. godine utvrdio da su predaja i prebacivenje šest državljana BiH u bazu Gvantanamo bili protuzakoniti.  U tužbi se napominje da su sve evropske države osigurale oslobađanje svojih državljana osim BiH, te se traži od Suda da izda obavezujuću naredbu bh. vlastima.  Nađa Dizdarević, supruga jednog od članova "alžirske grupe", u izjavi za naš list potvrdila je ovu informaciju, kazavši kako je tužba podnesena "na zahtjev porodica bh. državljana".  – Advokati mjesecimapokušavaju stupiti u kontakt s bh. vlastima. Tražili su susret s premijerom Adnanom Terzićem dok je bio u SAD, ali je on to izbjegao, iako je obećao da se susresti s njima – kaže Dizdarević. Aplikacija je jučer podnesena u ime Boumediene Lakhdara, jednog od članova "alžirske grupe", a pojedinačne tužbe u ime ostalih pet osoba – Boudella Hajja, Belkacema Bensayaha, Mohameda Nechlea, Sabera Lahmara i Mustafe Ait Idira – bit će podnsene u narednih nekoliko dana.

(Dnevni avaz)

Agenti BiH pri Sudu još nisu dobili predmet

Pravni agent BiH pred Sudom u Strazburu Monika Mijić u izjavi za "Dnevni avaz" kazala je da službenu obavijest o podnošenju tužbe još nisu dobili.
– Nama će se obratiti tek ukoliko Sud odluči da je aplikacija prihvatljiva. Prema dosadašnjem iskustvu, taj proces traje i do godinu, izuzev ako Sud ocijeni da se radi o hitnoj situaciji – navodi Mijić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku