hamburger-icon

Kliker.info

Advokat uhapšenog generala HVO-a: Naredbe dolazile iz Hrvatske, moj klijent je žrtveno jagnje !

Advokat uhapšenog generala HVO-a: Naredbe dolazile iz Hrvatske, moj klijent je žrtveno jagnje !

03 Novembra
14:30 2016

dautbegovic-almin_3Prvoosumnjičeni za ratne zločine u Orašju, uhapšeni general Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Đuro Matuzović, tvrdi da je žrtveno jagnje te da su stvarnu nadležnost u toku rata u Bosni i Hercegovini imali zapovjednici iz Hrvatske.

Matuzović je među 10 pripadnika HVO-a, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura kojim je jučer Sud Bosne i Hercegovine odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnji da su počinili ratne zločine nad Srbima u Orašju od aprila 1992. do jula 1993.

Matuzovićev advokat, Almin Dautbegović, kazao je da njegov klijent nije bio zapovjednik vojske, već samo karika u lancu koji je uspostavljen dogovorom bivših predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Kako je kazao Dautbegović, na papiru je Matuzović bio zapovjednik, ali stvarnu nadležnost imali su zapovjednici iz Hrvatske, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Matuzović, koji je pritvoren u zeničkom zatvoru, odgovornom smatra Hrvatsku vojsku, a kaže da će imena navodno odgovornih ljudi dostaviti Tužilaštvu BiH.

Kada je Hrvatski dokumentacioni centar prije dvije godine dostavljao dokumentaciju Tužilaštvu BiH, postupio je selektivno i dostavio samo podatke za osumnjičene iz BiH, ne i Hrvatske, kazao je Dautbegović.

Dodaje kako njegov klijent smatra da je žrtveno jagnje.

Matuzović je kazao svom advokatu kako privatni arhivi pokazuju da u vrijeme počinjenja zločina njegova vojska nije bila ni formirana. General HVO-a čak sumnja da ga je neko iz redova Hrvatske vojske u to doba pokušao ubiti.

Ljubić i Raguž: Tužilaštvo BiH vršljalo po Arhivu

U međuvremenu u Zagrebu, predstavnici dijaspore iz BiH, zastupnici HDZ-a, Božo Ljubić i Željko Raguž danas su sazvali konferenciju za medije u Hrvatskom saboru.

Kažu da je do hapšenja generala u Orašju došlo zbog kako su rekli “vršljanja” Tužilaštva BiH po hrvatskom Državnom arhivu 2013.

Misle da su hrvatske institucije tada zakazale, preciznije vlada Zorana Milanovića. Upozorili su da su se hapšenja generala HVO-a u ponedjeljak dogodili u pozadini sukoba velikih sila.

Tvrde da se slične stvari događaju kad god BiH dobije podršku Hrvatske na putu u EU zbog utjecaja Rusije i Turske u Bosni i Hercegovini.

Raguž je rekao da podržava procesuiranje ratnih zločina, ali da su hapšenja pripadnika HVO-a posljedica male zastupljenosti Hrvata u i Tužilaštvu i sudovima BiH.

“Sigurni smo da zloporabe suda i Tužiteljstva generiraju nove mržnje u narodima BiH. Umjesto da doprinose povjerenju, razvijaju daljnje nepovjerenje”, rekao je Raguž.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak su na području Orašja uhapsili 10 osoba zbog optužbi za ratne zločine.

Slobode su lišeni Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović , Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

Uhapšeni se terete da su počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od aprila 1992. pa do jula 1993. godine.

Na teret im se stavljaju krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Sr i Hr - cim cim dalje tim tim bolje
    Sr i Hr - cim cim dalje tim tim bolje 04 Novembra, 05:26

    Ovo je opet neko srpsko-hrvatsko sranje smisljeno da se provosudje proglasi nedooljno dobrim i BiH jos vise zakoci na putu prema EU. Sta je Covicu i Dodiku zrtvovati saku svojih ljudi. Ni Izetbegovicima to nikad nije bio problem.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku