hamburger-icon

Kliker.info

Advokat Duško Tomić : Miloradu Dodiku prijeti “crvena” međunarodna potjernica

Advokat Duško Tomić : Miloradu Dodiku prijeti “crvena” međunarodna potjernica

29 Septembra
16:14 2016

tomAdvokat Dušan Tomić kazao je za BN televiziju da je prvi ukazivao da će Goran Salihović otići sa mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH, smatrajući da je kočio značajne predmete u toj bh. instituciji, “što se i dogodilo”.Tomić tvrdi da u Tužilaštvu BiH postoji namjera da se nagode sa Salihovićem, tako što bi se, poslije disciplinskog postupka, na miru povukao, “kako ne bi bio krivično procesuiran”.

“Za sada, Salihović, takvu varijantu ne prihvata, a šta će dalje da bude, vidjećemo”, ističe Tomić.

Tomić uvjerava da u Tužilaštvu BiH neće patiti, ako se Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ne odazove pozivu za saslušanje, u svojstvu osumnjičenog, koji je dobio za 3. oktobar, jer bi, u tom slučaju, bila raspisana “crvena” međunarodna potjernica, koja bi sve zemlje članice Interpola obavezala da ga uhapse čim se pojavi na njihovoj teritoriji, uključujući i Srbiju.

“Nikome u Tužilaštvu BiH, siguran sam, ne pada na pamet da ide po Dodika i da se suočava sa dugim cijevima ispred mjesta gde boravi, kao da je vanredno stanje, a nije “de jure”, ali je “de fakto” tako nešto na sceni u Banjaluci, naravno pod drugim izgovorom”, ističe Tomić.

“Čudno je ljudima iz Tužilaštva što “prvi čovjek Republike Srpske poručuje da je “spreman na saradnju”, ali da traži da bude saslušan samo u Republici Srpskoj. Od tog saslušanja u Republici Srpskoj nema ništa, jer su pred tim institucijama imali predmete i izašli kao slobodni ljudi, na kraju, i bivši premijeri Republike Srpske mr Gojko Kličković i dr Mladen Ivanić, bivši predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović, kao i Živko Budimir, predsjednik FBiH i drugi visoki funkcioneri entiteta i BiH. Nema razloga, ocjena je, da Dodik bude izuzet.

Tomić kaže da su “neki ozbiljni ljudi”, boraveći u Banjaluci, kao i on, “vidjeli da su na sceni duge cijevi ispred prostora u kojima boravi Dodik, ocjenjujući da nema razloga ni za kakvu ni odbranu ni napad, već da, ako predsjednik Republike Srpske ne dođe u ponedjeljak u Tužilaštvo BiH, slijedi potjernica.

“Čak i ako ima državljanstvo Srbije, za Tužilaštvo BiH, ne bi bio problem, jer imaju dokumentaciju i mogli bi da insistiraju da taj predmet preuzme pravosuđe Srbije sa kojim pravosuđe BiH ima sasvim dobru saradnju”, napominje Tomić.

(Kliker.info-BN TV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku